Bara hälften av din kycklingfilé är mat
Publicerad 2014-02-28
Köttet injiceras med vatten – Experten: Konsumenten får betala dyrt
Kycklingen väger ett kilo i butiken.
Men när fågeln är tinad kan så lite som 513 gram ligga på tallriken.
Köttet är nämligen pumpat med vatten.
Färsk kyckling injiceras sällan med vatten, men fryst kan den innehålla så mycket extra vätska att nästan hälften försvinner efter att ett kilo kyckling tinats upp.
SVT:s konsumentprogram ”Plus” har testat vattenmängden i åtta vanliga kycklingfiléer.
23-årige Nader Khodnia från Rissne i norra Stockholm blir överraskad. Han har jobbat som kock och vet att fryst kyckling innehåller vatten, men inte i sådana mängder.
- Man vet att det är skillnad mot färsk kyckling, men inte att den är så stor, säger han.
”Inte värt det”
Livsmedelskedjan Icas standardmärke bantade 32 procent vid upptining, men lågprisalternativen Ica basic förlorade nästan halva vikten. Nader Khodnia tycker inte att det är värt de 25 kronor man sparar på kilopriset.
- Det är värt det i butiken ja, men inte vid köksbordet. Då smakar det bara vatten, säger han.
Det finns ingen gräns för hur mycket vatten som får tillsättas. Men branschorganisationen Svensk Fågels riktlinje är 13 procent.
Varumärkena Ica kyckling, Kronfågel, Guldfågeln och Coop Sv ligger på gränsen, men i lågprisalternativen Ica basic, Eldorado och Coop Xtra är vattenhalten 20 procent. Kycklingfilén från Ivars är dyrare, 81 kronor kilot, trots att den också består till 20 procent av vatten.
”Blir saftigare”
Icas kvalitetschef Johanna Stiernstedt säger att de följer riktlinjerna, men att de när det gäller lågprissortimentet satt gränsen vid 20 procent.
- Vi har en kravställning för Icas sortimentslinje där vi frågat oss vad vi kan stå för? Är det plötsligt mer vatten kan vi ju inte sälja den, säger hon.
Varför sprutar ni in vatten i kycklingen?
- Den blir saftigare. Kyckling tappar vätska och det är lätt att den blir torr.
Men hur ser du på det moraliska i att spruta in mer vatten och sänka priset med några kronor?
- Det moraliska är att vi har ett sortiment som är billigare och ett vanligt sortiment med lite mer kött. Vi märker ut kötthalten och kan även märka andelen saltvatten.
Matjournalisten och författaren Mats-Eric Nilsson säger att vissa tillverkare sprutar in för mycket vatten.
- De lurar konsumenten som får betala dyrt för vatten. Man kan ju fundera över vilken råvara de har om det är ett sådant problem, så de måste spruta in vatten? säger han till SVT:s ”Plus”.