Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Kvinnor är lönevinnare på nya jobb

Uppdaterad 2018-04-20 | Publicerad 2018-04-19

Uppsagda kvinnor får i betydligt högre utsträckning högre lön på sitt nya jobb än män, visar nya siffror.
Ümit Yardakök, 63, är en av dom.
– Jag hade skaffat mig information innan. Jag ville inte överdriva mitt anspråk men inte heller värdera mig för lågt.

Enligt ny statistik från Trygghetsrådet får uppsagda kvinnor i större utsträckning en högre lön på sitt nya jobb än män.

I riket i stort fick 19 procent fler kvinnor en löneförhöjning än män. Men i exempelvis Skåne fick 77 procent fler kvinnor som fick högre lön.

Ümit Yardakök, 63, från Skärholmen i Stockholm var en av dem.

Oroade sig för sin ålder

Hon är utbildad sjukgymnast och jobbade som kvalitetschef på ett privatägt hemtjänstföretag när hon i höstas blev uppsagd.

– De var tvungna att dra ner på kostnaderna och tjänsterna, bland annat min tjänst. Jag blev naturligtvis chockad även om jag kände till problemet.

Ümit var då 63 år. Två år kvar till den allmänna pensionsåldern.

– Det var min största oro. Jag hade hunnit bli 63 år men fysiskt var jag mer kapabel än så. Jag undrade ”vem kommer välja mig” när de tittar på min ålder. Kommer jag ens bli kallad till intervju.

Bolaget var kopplat till Trygghetsrådet och hon fick coachning via sin handläggare där. Handläggaren var övertygad om att Ümit skulle få ett nytt arbete.

– Jag undrade hur hon kunde vara så säker.

Kallades på flera intervjuer

Men Ümit var aktiv från första dag. Uppdaterade sitt cv och skickade ut jobbansökningar till alla möjliga arbetsgivare. Det var få arbeten ute som kvalitetsjobb. I stället riktade hon snabbt in sig på tjänster som sjukgymnast och inom geriatriken.

– Jag hade lång erfarenhet och kände att jag skulle lyckas bara jag blev kallad till intervju.

Efter Ümit Yardakök, 63, blivit uppsagd från sitt jobb upptäckte hon hur attraktiv hon var på arbetsmarknaden – och kunde höja sin lön med flera tusen i månaden.

Det här var i november och veckorna dröjde utan något svar. Veckan innan jul ringde det äntligen. Hon blev kallad till intervju till en kommun söder om Stockholm och blev snabbt erbjuden ett vikariat.

Hon var ute egentligen ute efter en fast anställning men efter lite övervägande tackade hon ändå jag. Det var ändå ett jobb.

Sen fortsatte telefonen ringa. Ett privat vårdbolag ville anställa henne norr om Stockholm. Sen ringde Stockholms landsting och ville ha henne.

– Då började min hjärna fatta. ”Aha, man kan vara attraktiv trots åldern.”

I slutändan handlade det om lön, arbetsuppgifter och huruvida hon kunde få en tillsvidareanställning eller inte.

”Kvinnor börjar få betalt”

Två av jobberbjudandena ville sänka hennes lön. Där hon jobbar nu, på Mälarbackens vård- och omsorgsboende i Blackeberg utanför Stockholm, erbjöds hon flera tusen mer i månaden.

– Jag hade skaffat information innan. Jag ville inte överdriva mitt löneanspråk men inte heller undervärdera mig. De gav mig mer.

Att Ümit fick fler jobberbjudanden än hon kunnat drömma om och på råga på det en löneförhöjning har såklart stärkt henne.

– Det är inte åldern som påverkar utan marknaden behöver även äldre med erfarenhet. Bemötandet är naturligtvis viktigt, hur man visar sin kunskap och erfarenhet.

Varför hon och många andra kvinnor gör ett lönekliv just vid byte av jobb är svårt att sia om. Den här undersökningen gjordes för första gången men kommer följas upp redan i nästa kvartal av trygghetsrådet.

– Man kan bara spekulera, men kanske äntligen börjar kvinnor få betalt för den kompetens de har. De börjar kanske vara lite tuffare i lönesamtalen, säger Lennart Hedström, vd på Trygghetsrådet.

Just byte av jobb är det bästa klivet.

– Det ger löneutveckling. I dag är det en nackdel att vara hos samma arbetsgivare. I princip jobbar man under sitt marknadsvärde om man stannar för länge hos samma arbetsgivare, säger Hedström.