Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Här är yrkena som ger dig högst lön

Uppdaterad 2018-07-18 | Publicerad 2017-07-15

Du behöver inte skämmas för en låg ingångslön om du får en bra löneutveckling i framtiden, menar en expert på Svenskt Näringsliv.

Läkare, civilekonom och civilingenjör.

Grattis, har du kommit in på de här utbildningarna i höst kan du förvänta dig klirr i kassan i framtiden.

Men hur får du din drömlön?

– Fundera över hur framställer dig själv som person, säger Camilla Frankelius, förhandlingschef på Sveriges Ingenjörer.

61 900, 45 800 eller 43 800 kronor i månaden. Låter det för bra för att vara sant? Det det inte – om du jobbar som läkare, civilekonom eller civilingenjör.

De här jobben är några av de mest välbetalda, enligt siffror från SCB.

Ta hjälp av dina tidigare erfarenheter

Men för att få din drömlön finns det en del saker som du behöver tänka på när du ska löneförhandla på ditt första jobb.

– Du ska stå för den kunskap som du har och faktiskt påtala den potential som du har. Visa att du vill arbeta på arbetsplatsen och ta reda på saker om arbetsplatsen innan det är dags att löneförhandla. Fråga andra som jobbar där om saker som är viktiga att känna till, säger Camilla Frankelius, förhandlingschef på Sveriges Ingenjörer.

Det är oftast svårare att löneförhandla när du är ny inom yrket och saknar arbetslivserfarenhet.

Men då kan du visa på andra färdigheter som du har fått från tidigare sommar- eller extrajobb, förtroendeuppdrag under din studietid eller ditt examensarbete.

– Berätta vad du har lärt dig under utbildningen och vad du kan bidra med för att arbetsplatsen ska bli ännu mer lyckad. De stora företagen har oftast en tanke om lönesättning, men på de mindre företagen är du viktig som person. Det är viktigt att du kommer in i gruppen som du ska jobba med och att du funderar över hur du framställer dig själv som person, säger Camilla Frankelius.

Titta på statistik

Till en början kanske själva jobbet spelar en större roll än lönen.

– Många gånger får du fundera på om det här jobbet är viktigt för framtiden. Om du får en massa erfarenhet som är bra karriärmässigt kanske du får ta den lönen som erbjuds. Du får inte ta i så du blir blå, det är aldrig bra.

Edel Karlsson Håål, lönebildningsexpert på Svenskt Näringsliv, tycker att det är viktigt att du tar reda på hur lönestatistiken ser ut när du söker ett jobb.

När du väl har börjat jobba kan du påverka lönen allteftersom.

– Arbetsgivare vill ofta pröva en person så att de ser medarbetaren i arbete. Då har du möjlighet att visa vad du går för. I princip alla akademiker har individuella löner och tanken med det är att du genom hur du jobbar ska kunna påverka din lön och din karriär. Lönen påverkar du inte bara genom lönebildning utan också genom att byta jobb, säger hon.

Låg ingångslön kan vara positivt

Flera av de högavlönade jobben är också bristyrken i dag. Det innebär att många arbetsgivare höjer ingångslönen för att kunna rekrytera tillräckligt med personal.

Men det är inte alltid positivt för en anställd i längden, menar Edel Karlsson Håål.

– Det kan bli så att löneskillnaderna mellan erfarna medarbetare och nya medarbetare blir för stora. Det kan skapa dålig stämning och försvåra möjligheterna till en kommande lönekarriär. Jag tycker att det är synd att det blir relativt höga ingångslöner för de som kommer ut på arbetsmarknaden i förhållande till de som har erfarenhet. Vi behöver ha en löneutveckling under vårt yrkesverksamma liv.

Hon tycker inte att du behöver skämmas om du som ny i yrket får en lägre lön än vad du hade väntat sig.

– Då kan du vara trygg i att du inte kan allting. Om du får en väldigt hög lön blir det höga förväntningar på dig och då kan det vara svårt att möta de förväntningarna när du är ny. Jag förespråkar att ta det lugnt med lönen i början för att sedan ha en bra löneutveckling under karriären.