SAS sparar mer efter miljardförlust

Publicerad 2014-06-18

SAS har motvind och pressas av den stenhårda konkurrensen i flygbranschen. Flygbolaget redovisar en förlust på 1 078 miljoner kronor under andra kvartalet. Analytiker hade i snitt räknat med en förlust före skatt på 843 miljoner kronor, enligt Reuters enkät bland fem analytiker. Ett år tidigare var förlusten 306 miljoner kronor.

Omsättningen sjönk till 8 472 miljoner kronor i kvartalet, jämfört med 9 933 miljoner kronor ett år tidigare. Här hade analytiker väntat sig en omsättning på 8 841 miljoner kronor.

Nu inleds ytterligare besparingar som förväntas ge en resultateffekt på en miljard kronor under räkenskapsåret 2014/2015, skriver SAS i delårsrapporten.

"Den skandinaviska flygmarknaden är fortsatt präglad av intensiv konkurrens och prispress vilket minskat marginalerna mer än förväntat. Vi är djupt missnöjda med resultatet, och det är sämre än förväntat", säger vd Rickard Gustafsson i en kommentar.

– Det är en rapport som vi naturligtvis inte är nöjda med. Europeisk luftfart har det tungt just nu eftersom antalet flygstolar vida överstiger efterfrågan, säger Rickard Gustafson, vd och koncernchef i SAS, till TT.

300 tjänster försvinner

Besparingarna innebär bland annat att 300 tjänster inom support, kommersiella funktioner, administration och ledning försvinner – primärt i Sverige.

– Vi måste hela tiden anpassa vår kostnadskostym efter intäkterna. Vi levererar på de kostnadsbesparingar vi lanserat tidigare men den prispress som vi har sett nu har varit betydligt värre än vi hade väntat oss, säger Rickard Gustafson.

Förutsatt att marknadsförutsättningarna vad gäller kapacitet, flygbränsle och valuta inte försämras ytterligare tror SAS fortsatt på ett positivt resultat före skatt för helåret 2013/14, inklusive en positiv effekt från ändrad pensionsredovisning.

Samtidigt satsar SAS på nya direktlinjer från Oslo och Stockholm till Nordamerika och Asien, med start nästa höst.

– Det är tråkigt och smärtsamt, men det är nödvändigt. Vi har visat förr att vi är kapabla att göra stora förändringar, det tänker vi visa igen. SAS agerar och vi är beredda att ta krafttag för att säkerställa att vi skapar en långsiktigt lönsam affär. Vi gör allt för att skapa ett stabilt och välfungerande bolag, säger Rickard Gustafson om de nya besparingarna.

Inga lönesänkningar

Enligt honom planerar inte SAS några nya lönesänkningar liknande de som gjordes 2012, i stället ska personalen i första hand bli färre.

TT: Ska SAS gå i samma riktning som konkurrenterna och börja använda sig mer av bemanningsföretag?

– SAS kommer inte att driva utvecklingen i den riktningen. Men det är viktigt att svenska, skandinaviska och europeiska politiker snabbt berättar vad som gäller. Hur ska vi säkerställa lika konkurrens? När det är tydligare får vi ta ställning till vilka vägar vi kan tänkas gå.

SAS, som ägs till hälften av svenska, norska och danska staten, hade omkring klockan 9.10 fallit med 3,6 procent på Stockholmsbörsen efter halvårsresultatet på morgonen.

TT

Följ ämnen i artikeln