Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Två svar avgör ditt fondval

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2000-10-03

Du kan göra pensionsvalet lätt. Lägg undan den gula katalogen och fundera istället över hur du vill spara.

Mats Wester, Aftonbladets fondexpert har valt ut 16 portföljförslag.

Nu är det dags att välja fonder för premiepensionen. Många verkar ha bestämt sig för att det är oerhört svårt. En del säger till och med att det skapar ångest. Givetvis kan det bli så om man får veta hur många tusenlappar per månad det kommer att skilja i pension mellan den som har gjort ett dåligt och den som har gjort ett bra fondval. Och sedan börjar man bläddra i fondkatalogen från premiepensionsmyndigheten, PPM. I den finns omkring 460 fonder förvaltade av 72 olika fondbolag presenterade på 112 sidor.

Visst, valet är viktigt. Visst, du kan göra premiepensionsvalet nästan hur svårt som helst. Men du kan även göra det enkelt. Och det är inte alls säkert att du får högre pension om du försöker dig på en svår väg istället för en enkel.

Den enkla vägen innebär att du lägger undan PPM-katalogen. Den har du nämligen inte mycket glädje av förrän det är dags att fylla i fondnummer på valblanketten.

Dessförinnan ska du fatta de verkligt viktiga besluten och då ska du svara på frågor som inte har ett dugg med exakta fondval att göra. Den viktigaste frågan handlar om hur stor del du ska satsa i aktiefonder. Du kanske tycker att det verkar riskabelt att satsa de pengar du ska leva av som pensionär på börsen. Aktiekurserna åker ju berg- och dalbana. Men det är bara på kort sikt som aktier är riskabla. Handlar det om långa spartider, 7–8 år eller mer, är sannolikheten mycket stor att aktiefonder är bättre än räntefonder.

Så de allra flesta premiepensionsväljare ska ha allt eller nästan allt i aktiefonder.

Nästa viktiga fråga är om du tänker vara aktiv och byta fonder då och då eller om du vill ha en bekväm lösning med fonder du kan leva med ända fram till pensionen.

Vill du ta den bekväma vägen väljer du globalfonder, alltså fonder som sprider pengarna på många olika företag i olika branscher och i olika länder. Globalfonder kommer aldrig att ligga i topp när det gäller avkastning, men de kommer heller aldrig att gå sämst. Och det är just därför de passar så bra om du inte vill bekymra dig.

Tycker du att det är kul med fonder och hänger med lite i vad som händer i ekonomin och på börserna kan du satsa en del i fonder med mer specialiserad inriktning. Då kan du fundera på fonder som placerar i enstaka branscher eller länder. Sådana fonder innebär betydligt större risker än globalfonder, men ger i gengäld chansen till högre avkastning. Men väljer du sådana fonder ska du sprida pengarna på olika fonder med olika inriktning för att i alla fall minska en del av risken. Och så får du följa upp fondvalet och byta då och då.

Spartiden och hur ofta du tänker byta är alltså de viktigaste frågorna när du ska välja premiepensionsfonderna. Det är frågor som alla kan svara på. Sedan gäller det att hitta rätt förvaltare och då gäller det att leta efter sodana som presterat stabila resultat i flera år. Det är i alla fall så vi har tänkt när vi plockat fram fondförslagen i de 16 portföljerna.

Mats Wester, chefredaktör Sparöversikt

Följ ämnen i artikeln