Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

De godkände lån - dagen efter tog Mikael livet av sig

”Det kräver självrannsakan”

Publicerad 2024-08-31 22.48

Fairlo godkände lån till Mikael Johansson, 54, dagen innan han tog livet av sig.

Då var han djupt inne i ett spelmissbruk och hade redan skulder på 1,7 miljoner kronor.

– De verkar inte ha någon moral alls. Det är bara all about the money, säger dottern Tilde Johansson, 21, som nu kämpar för att behålla sitt hem i Sandviken.

Från tio minuter till två timmar. Så lång tid tar det att beviljas kredit hos flera av de 22 bolag som Mikael Johansson, 54, var skyldig pengar.

Flera av företagen har flashiga hemsidor. Alla utlovar snabba handläggningstider, pengar direkt på kontot och smidiga lösningar. Alla säger sig göra bakgrundskontroller.

Och alla har höga räntor. Upp till 263 procents effektiv ränta, som värst.

– Ett av bolagen, Fairlo, godkände lån till honom dagen innan han gick bort, säger dottern Tilde Johansson, 21.

Företaget Fairlo säger nej till 90 procent av dem som vill ha lån, skriver de i ett mejl.

Då hade Mikael Johansson redan dragit på sig 1,7 miljoner kronor skulder i den låne- och spelkarusellen han dragits med i.

”Borde inte kunna ske”

Finansinspektionen är den myndighet som kollar att banker och andra som lånar ut pengar sköter sig.

– Det låter ju helt fruktansvärt. Det borde inte kunna ske, absolut inte, säger Anna Hult, senior jurist på Finansinspektionen, när hon får höra om Mikaels fall.

Tilde och brodern Kevin Johansson vid deras pappas, Mikael Johansson, grav.

”Schysst livet-händer-buffert”

Fairlo marknadsför sig som ett företag som vill ”överlista de rovgiriga kreditbolagen” som har ”röviga villkor”.

– Vi riktar oss till familjer och vanligt folk som kan behöva en schysst "livet-händer-buffert", skriver Fairlos marknads- och kommunikationschef Zeke Tastas i ett mejl.

Vad krävs för att få kredit hos er?

– Vi har en lång rad grundkriterier som till exempel arbetssituation och lön, kvar-att-leva-på kalkyl, försenade betalningar och övriga skulder, skriver Zeke Tastas och fortsätter:

– Utöver det så gör vi en helhetsbedömning på återbetalningsförmåga samt lämplighet för sökanden att skuldsätta sig. För oss är det helt avgörande att vi inte beviljar kredit till personer som har många eller för höga skulder eller en så pass ansträngd privatekonomi att de kan komma att få svårt att betala tillbaka. 90 procent av sökanden beviljas inte en kredit hos Fairlo.

Mikael beviljades ett lån, trots att han redan hade höga skulder och låg kreditvärdighet. Spelskulderna drev honom till självmord.

Trots det beviljade de alltså ett lån till Mikael Johansson när han redan hade höga skulder och låg kreditvärdighet.

När Zeke Tastas får höra det skriver han:

– Usch vilken otroligt tragisk historia, jag beklagar verkligen. Att det finns en relation mellan hög skuldsättning och depression och självmord förpliktigar hela kreditindustrin, såväl som oss som arbetar inom den.

Vill se ett skuldregister

Zeke Tastas kan inte svara på varför de beviljade Mikael Johansson kredit hos dem och att de måste analysera och lära sig av det.

– Det är klart att ett sådant här fall kräver självrannsakan. Rent generellt kan man konstatera att det svenska kreditsystemet på många sätt är dysfunktionellt och är långt ifrån vattentätt. Det är därför vi förespråkar, och aktivt arbetar för, ett nationellt skuldregister. Det skulle ge oss betydligt bättre data att utgå ifrån, skriver Zeke Tastas.

Finansinspektionen uppmanar allmänheten att anmäla oseriösa långivare till dem.

Även Finansinspektionen vill se ett nationellt skuldregister.

Det skulle göra det lättare för företagen att göra den kreditprövning som de enligt lag måste göra.

Regeringen säger nej

Men när finansmarknadsminister Niklas Wykman på fredagen presenterade regeringens förslag för att motverka överskuldssättning fanns det förslaget inte med. Istället har regeringen kommit fram till att det inte bör genomföras.

Niklas Wykman, M, och regeringen har inte med förslaget om ett nationellt skuldregister för att motverka överskuldsättning.

Finansinspektionen uppmanar nu allmänheten om hjälp att anmäla oseriösa långivare till dem.

– Då blir det lättare att rikta insatserna dit de behövs, säger Anna Hult, jurist på Finansinspektionen.