Fler män än kvinnor utsätts för ekonomiskt våld: ”Blir inte trodda på”
Uppdaterad 10.00 | Publicerad 09.46
Män är mer utsatta än kvinnor när det gäller ekonomiskt våld, enligt siffror från Brå.
Samtidigt vittnar flera om att kunskap saknas.
– Blir man inte trodd på vid en första kontakt drar man sig för att be om hjälp igen, säger Johan Rylander, ordförande för Akillesförbundet.
Akillesförbundet har i sin verksamhet dagligen kontakt med våldsutsatta män. Allt sker ideellt då ekonomiskt stöd saknas.
Förbundsordförande Johan Rylander beskriver hur förbundet drivs av en liten grupp män, med olika erfarenheter men som alla brinner för att stötta de våldsutsatta.
– Vi riktar oss till en dold grupp, som är väldigt utsatt och i behov av hjälp. Vi tror att vi kan hjälpa genom samtalsstöd som vi har blivit duktiga på, säger Johan Rylander.
Han menar att kunskapsläget kring hur män utsätts för ekonomiskt våld är för dåligt. Även kring hur män utsätts för våld i relationer överlag.
– Det är ett stort problem att män som vänder sig till vård, socialtjänst och andra myndigheter inte blir trodda på. Det saknas kunskap i samhället om att män kan utsättas och hur man ska bemöta dem, säger Johan Rylander.
Han vill betona att han inte vill nedprioritera arbetet mot mäns våld mot kvinnor.
– Det som behövs är att hur män utsätts kommer upp mer på agendan. Att de som hjälper män får den typ av hjälp och medel som till exempel kvinnojourer får. Vi vill se ett helhetsgrepp, där alla våldsutsatta får samma möjligheter.
Tidigare har man på Akillesförbundet också hjälpt våldsutsatta att polisanmäla, men har i skrivande stund pausat den insatsen.
– Även om vi hjälpt till att lämna över väldigt omfattande bevis i form av dokumentation så hände det aldrig något. De blev inte lyssnade på, säger Johan Rylander.
Brås siffror: Fler män
Brottsförebyggande rådet släppte tidigare år rapporten Brott i nära relation, i vilken man frågat 7 000 personer som är eller har varit i partnerrelationer om deras upplevelser.
Svaren visar att kvinnor totalt sett är mer våldsutsatta i nära relationer. 15,2 procent av kvinnor har svarat att de blivit utsatta för någon typ av våld. För män är siffran 11,7 procent.
Men i vissa kategorier är andelen något högre för män. Ekonomiskt våld är en sådan, där 1,9 procent av männen svarat att de utsatts jämfört med 1,4 procent av kvinnorna.
Rapportförfattaren på Brå, Anna Frenzel, säger att hon är relativt förvånad över att så få svarat att de utsatts för just ekonomiskt våld. Att det är ett relativt nytt begrepp kan bidra, liksom svårigheter för utsatta att känna igen sig i det.
– Som med allt våld finns det en normaliseringsprocess, det händer pö om pö. Man lever under de här premisserna och reflekterar inte där och då över det, säger Anna Frenzel.
Enligt henne är det i nuläget svårt att dra några slutsatser kring siffrorna som visar att fler män utsatts för ekonomiskt våld.
– Det är på så låga nivåer, så det är svårt att säga med exakthet vilka som blir mest utsatta. Det verkar vara ungefär lika vanligt för män som för kvinnor. Men det blir intressant att följa det här över tid, säger Anna Frenzel.
”Polisen behöver bli bättre”
Erika Gyllenswärd är polisinspektör och verksamhetsutvecklare för ”Brott i nära relation” på Nationella operativa avdelningen, Noa. Hon menar att polisen behöver höja kompetensen generellt kring våld i nära relationer, också kring synen på våldsutsatta män.
– Min bild är att polismyndigheten följer samhället i stort. När vi tänker på våld i nära relationer så tänker vi på en kvinna i 30- till 40-årsåldern med barn. Där behöver vi bredda vår syn och kompetens.
Vad tänker du kring vittnesmål om att våldsutsatta män inte blir trodda på, när de vill få hjälp av till exempel polis?
– Jag vill tro att om man kommer till polisen och anmäler så är bemötandet generellt väldigt bra. Problemet är att många inte kommer och där behöver vi bli mer lyhörda när vi möter människor i andra situationer, säger Erika Gyllenswärd.
Förbundet bidrar gärna
På Akillesförbundet tycker man att polisens inställning vittnar om en okunskap kring omfattningen av kvinnor som utsätter män för ekononomiskt- och andra typer av våld.
– Erika Gyllenswärds ord om att de, inom polisen, ser en kvinna framför sig när de tänker våld i nära relationer och att de behöver bredda sin syn visar på en mycket begränsad kunskap när det gäller kvinnors våld mot män. Männen tas helt enkelt inte på samma allvar som våldsutsatta kvinnor, säger Johan Rylander.
Han hoppas att förbundet ska kunna hjälpa till med att bredda polisens förståelse.
– Akillesförbundet bidrar mer än gärna till att öka polisens kunskap om hur män utsätts för våld av kvinnor. Jag håller helt med Erika Gyllenswärd om att det behövs en breddning av polisens kompetens när det gäller våldet i nära relationer.