Lockpriser på väg tillbaka

Publicerad 2013-10-17

Fastighetsmäklarinspektionen: Svårt att bevisa

Priset på Kristinas hus gick upp med över en miljon.

Men trots indicier går det inte slå fast att det rörde sig om ett lockpris, enligt Fastighetsmäklarinspektionen.

Nya siffror tyder på att lockpriserna ökar i Stockholm igen.

För ett par år sedan köpte Kristina en villa i en närförort till Stockholm. Det var en tuff budgivning. Utgångspriset var satt till 4 950 000 kronor. Flera potentiella köpare gav sig in i kampen, men till slut vann Kristina med ett bud på 6 200 000 kronor.

– Det var lite dyrt, men jag ville verkligen ha huset och behövde flytta. Jag hade sålt mitt gamla hus och hade pengar över, även om jag så klart fick låna för att ha råd, säger hon.

Ny person på budgivningslistan

När affären var avslutad begärde hon, och fick, en budgivningslista från mäklaren. Där framgick buden och allt såg korrekt ut. Men efter ett halvår upptäckte en elektriker ett elfel i huset, som ledde till omfattande reparationer. I ett försök att reda ut ansvarsfrågan kontaktade hon mäklaren på nytt. Då fick hon en ny budgivningslista där ett av namnet var utbytt. Den person som tillkommit kände Kristina igen som den kvinnliga ägaren till ett städbolag som mäklaren hade rekommenderat när Kristina skulle flyttstäda sitt gamla hus.

– På den första listan fanns kvinnans sambo med i stället, en person jag inte hade träffat. Man kan fråga sig varför kvinnan inte var med på den första listan. Då hade jag så klart reagerat tidigare, säger Kristina.

”Stämmer inte”

Det visade sig också att säljarna hade köpt Kristinas hus ett halvår tidigare för 5 600 000 kronor, alltså 750 000 kronor mer än utgångspriset. Detta, och det faktum att ägarna av städbolaget, säljarna och mäklaren var vänner på Facebook gjorde att Kristina anmälde mäklaren till Fastighetsmäklarinspektionen. Mäklaren tillbakavisar allt:

– Det stämmer inte. Hon är missnöjd med sitt egna beslut att köpa. Hon fabulerar och hittar på. Det stämmer att det var två olika budgivningslistor, men det berodde på ett fel i systemet, säger hon.

Fastighetsmäklarinspektionens disciplinnämnd valde att fria.

– Visst finns här saker som framstår som märkliga. Vi misstror inte anmälaren. Men räcker bevisningen? Vi tyckte inte det, det skulle inte hålla om vi gick vidare till domstol. Vi har haft liknande fall som vi tagit vidare, men domstolen har alltid friat, säger Christer Ståludd på Fastighetsmäklarinspektionen, som var med och tog beslutet och var handläggare i ärendet.

Enligt Ståludd är det mycket svårt att bevisa lockpris eller att en budgivning har varit riggad.

– Om det skulle vara så är det ju bara för den som lagt ett bud att ljuga i efterhand. När det gäller lockpris har vi bara lyckats få rätt i domstol då vi kunnat visa 25-30 fall där en och samma mäklare haft konsekvent låga utgångsbud, säger han.

Fick en varning

Mäklaren fick i stället en varning för att hon inte kontrollerat säljarnas identitet. Ett beslut som hon har överklagat.

– Det är bara löjligt. De säger att jag inte känner säljarna, men det gör jag. Man kan inte ta leg varenda gång, säger mäklaren.

Kristina har funderat på att stämma mäklaren.

– Men hur ska jag få en domstol på min sida om jag inte ens kan få rätt av Fastighetsmäklarinspektionen, säger hon.

Fotnot: Kristina heter egentligen något annat och vill vara anonym av privata skäl.

Följ ämnen i artikeln