Riksbanken sågar mjukare låneregler
Uppdaterad 11.48 | Publicerad 09.34
Riksbanken sågar förra veckans utredningsförslag om att öka utrymmet för hushåll att ta bolån och mjuka upp amorteringskrav.
Det vore inte en hållbar lösning, lyder bedömningen. Riksbankschefen lägger ansvaret för bostadsmarknadens trösklar hos politikerna.
Att förändra åtgärder kring makrotillsynen så att skuldsättningen bland svenska hushåll ökar är ingen långsiktig lösning, skriver Riksbanken i sin andra stabilitetsrapport i år.
Där menar man att de så kallade makrotillsynsverktygen – amorteringskrav, bolånetak och bankernas kreditprövningar – gjort att svenska hushåll står bättre rustade.
– Det har värnat motståndskraften, säger riksbankschef Erik Thedéen vid en pressträff.
Riksbanken pekar på att en mindre strikt tillsyn i förlängningen också kan öka riskerna för den finansiella stabiliteten.
Större osäkerhet
Riksbankschef Thedéen kritiserade utredarnas förslag redan i samband med förra veckans räntebesked. Enligt honom skapas trösklarna till den svenska bostadsmarknaden – med priser som många inte har råd med – inte primärt av regelverket kring bolån utan av bostadspolitiska beslut.
– De stora åtgärderna för att öka möjligheterna för unga och andra att komma in på bostadsmarknaden kan knappast ligga i att förändra lånemarknaden. Där behövs andra strukturella åtgärder, säger han.
I stabilitetsrapporten konstaterar Riksbanken även att de finansiella riskerna har minskat på kort sikt, men att osäkerheten i omvärlden har ökat.
– Osäkerheten är stor och har blivit ännu större. Det råder en mycket stor osäkerhet i omvärlden, dels för flera ekonomier i Europa men även med fokus på USA, säger Riksbankschefen.
Flera svaghetstecken
Riksbanken pekar även på en mer gynnsam finansieringssituation för fastighetssektorn, men vill inte blåsa faran över.
”Deras stora lån utgör fortfarande en strukturell risk för den finansiella stabiliteten”, står det i stabilitetsrapporten.
Riksbanken ser fortsatta svaghetstecken på hyresmarknaden och ökande vakanser, som gör att ”sårbara fastighetsföretag” måste fortsätta stärka sina balansräkningar.