Trots coronakrisen: Riksbanken låter räntan ligga still
Så ska du göra med bolånen, enligt SBAB:s boendeekonom
Uppdaterad 2020-07-13 | Publicerad 2020-07-01
Tillväxten faller och arbetslösheten ökar kraftigt i coronapandemins spår.
Men trots det väljer Riksbanken att låta den viktigaste styrräntan ligga kvar på 0 procent.
– Signalen är att noll är ett golv, säger sparekonomen Frida Bratt.
Riksbanken gör som analytikerna hade förutspått – och håller händerna borta från reporäntan. Den blir kvar på 0 procent, trots att coronasmittan har slagit hårt mot ekonomin i Sverige och hela världen.
”Riksbanken bedömer att det dröjer innan den globala ekonomin är tillbaka på aktivitetsnivåerna före krisen”, heter det i en kommentar till beslutet.
För att försöka mildra de ekonomiska konsekvenserna har direktionen beslutat att utöka ramen för köp av obligationer från 300 till 500 miljarder kronor. Dessutom sänks räntan på Riksbankens lån till bankerna.
”Sammantaget innebär Riksbankens åtgärder att det kommer att finnas omfattande penningpolitiska stimulanser i form av låga räntor och en stor mängd likviditet under överskådlig tid”, skriver banken.
Rådet: Skaffa dig koll
Riksbanken räknar med att reporäntan kommer att ligga kvar på den här nivån fram till åtminstone 2023. Enligt Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB, finns det en risk att den långvariga lågränteperioden gör att hushållen blir bekväma.
– Det har varit så låga räntor under så pass lång tid att många inte vet exakt vad de har i ränta. I stället ska hushållen göra ett överslag, och även om räntan inte stiger så vet man var ens egen smärtgräns går, säger hon till TT.
– Om inte annat kan man se att man har en alldeles för hög ränta. Den som är van räknar själv och har full koll men sedan finns det kanske förstagångsköpare eller de som inte gjort någon bostadsaffär på länge eller som bara har svårt att räkna. Där är rådet att skaffa sig koll.
Nordnets sparekonom Frida Bratt uppmanar bolånetagare att ställa olika banker mot varandra.
– Räntorna hos olika institut spretar rejält. Det finns utrymme att förhandla genom att vara beredd att byta bank, säger hon.
Arbetslösheten väntas öka
Tidigare i veckan kom beskedet att den svenska arbetslösheten är uppe i 9 procent. I sin prognos räknar Riksbanken med att ännu fler kommer att bli av med jobbet under nästa år. 2022 väntas läget på arbetsmarknaden förbättras.
Riksbanken öppnar för att vidta fler åtgärder framöver, om det bedöms vara nödvändigt.
”Riksbanken är beredd att fortsätta använda de verktyg som står till buds för att ge stöd till ekonomin och inflationen. Även reporäntan kan sänkas om det bedöms vara en verkningsfull åtgärd”, skriver banken.
Betalar du mer än grannarna i boränta? Testa vår nya tjänst!
Betala inte onödigt mycket i boränta! Med Aftonbladets tjänst kan du jämföra om du har högre eller lägre bolåneränta än andra där du bor. Testa här!