Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Dragkamp om budgeten - nu ska den avgöras

Peter Wallberg/TT, Johanna Ekström/TT

Publicerad 2024-08-22 05.45

Regeringen samlas på Harpsund för sitt årliga budgetmöte. Arkivbild från 2023.

Mellan Tidöpartierna pågår en dragkamp om vad man ska satsa på i budgeten för 2025.

Sänkta skatter, infrastruktur, utbildning, klimatet, vården och brottsbekämpning ligger på förhandlingsbordet.

Regeringen har i dag sitt årliga budgetmöte på Harpsund. Då väntas finansminister Elisabeth Svantesson (M) ge sin bedömning av hur mycket pengar det finns för de nya satsningar partierna vill genomföra 2025.

Kristdemokraterna (KD) har pekat på infrastruktur och vården som två viktiga områden för partiet.

– Det är klart att man gentemot väljarna har haft lite olika prioriteringar, och de kämpar man naturligtvis för med näbbar och klor, säger KD:s ekonomisk politiske talesperson Hans Eklind.

Budgetpropositionen ska presenteras 19 september. Sedan regeringen förklarat inflationen besegrad finns höga förväntningar från många håll på att den ska innehålla stora satsningar.

Vill låna

KD vill att staten ska låna för att ha råd att rusta upp bland annat vägar och järnvägar.

– Vi får se var vi landar, men Sverige måste lånefinansiera om vi ska klara av den underhållsskuld som finns på infrastrukturen, säger Eklind.

Den sjunkande inflationen har sänkt regionernas pensionskostnader, och därmed finns inte samma tryck längre på att staten ska stötta vården ekonomiskt. Men KD ser behov, särskilt när det gäller psykisk ohälsa.

– Vi ser att sjukvården och regionerna fortfarande brottas en del med sin ekonomi och kommer att göra även nästa år, säger Hans Eklind.

Liberalerna (L) har uppgett att de driver på för sänkta skatter och satsningar på klimat och utbildning. Sverigedemokraterna (SD) är mer förtegna, men pekar på att de alltid prioriterar minskad invandring och brottsbekämpning högt.

Sänkt skatt

Även Moderaterna (M) prioriterar brottsbekämpning högt. Men Svantesson signalerar även att hushållen behöver kompenseras efter de höga prisökningarna de senaste åren.

På förhandlingsbordet ligger en rad skattesänkningar. Bland annat ett nytt jobbskatteavdrag och sänkt skatt för pensionärer för sammanlagt tio miljarder kronor. Det skulle inteckna en femtedel av de 50 miljarder som Konjunkturinstitutet bedömer finns till nya reformer.

Finansministern vill också få fart på svensk ekonomi, vars tillväxt är bland de lägsta i EU.

– Jag är mån om att vi ska ha tillväxtreformer och förslag i budgeten som gör att svensk ekonomi kan komma igång och växa, säger Svantesson.

Bland åtgärderna som ska stärka Sveriges konkurrenskraft på längre sikt väntas en forskningssatsning. Regeringen ska i höst lägga fram en forskningsproposition.