Hit flyttar vi våra pengar

Publicerad 2013-09-03

”Att sälja fonder i panik ger dåliga beslut”

Svenskarna flyttar sina pengar från tillväxtländerna.

De senaste månaden har svenskarna tagit sina sparpengar och flytt från Asien och tillväxtländerna.

I stället hamnar våra fondpengar i Sverige och Europa.

– Ofta tjänar man på att gå emot strömmen, säger Claes Hemberg, sparekonom på Avanza.

När ett land får en skjuts i sin ekonomi brukar fondsparandet i regionen öka. Samma ”naturlag” gäller omvänt – om utvecklingen på kort sikt vänder kraftigt nedåt i ett land placerar småspararna sina pengar på andra marknader för att minska förlusterna. Exempel på det har man kunnat se med svenskarnas fondpengar i Japan.

Tålamod lönar sig

I början av året steg Tokyobörsen kraftigt, för att under försommaren rasa nedåt. Det fick många att sälja av sina Japanfonder.

– Att sälja fonder i panik kan ge dåliga beslut. Många unga köper en specifik fond på en marknad. När den råkar gå ned säljer de med förlust och blir brända. Sen återvänder de inte till fondmarknaden på tio år. Ibland får man ha tålamod, det är inte alltid man vinner på att följa trender, säger Claes Hemberg.

Trots att många svenskar har övergett Japan senaste tiden så har ändå det svenska fondsparandet i landet ökat med 50 procent jämfört med förra året, enligt statistik från Fondbolagens förening (se nedan).

Turbulent i Indien

I tillväxtländer som Ryssland, Kina och Indien märks flykten tydligare. Länderna har alla haft en turbulent vår-sommar, då exempelvis den indiska Rupien har störtdykt och Kinas tillväxt stannat upp. Det gör att penningströmmen nu flyter mot Sverige och USA istället.

– Västvärlden har fått självförtroende igen, och lägger sina sparpengar i USA och Europa. Det är inte säkert att det lönar sig. Vi har en inbromsning i Kina nu, men det går upp och ned. Vill man inte satsa i ett specifikt land finns tillväxtfonder som sprider riskerna i flera tillväxtländer, säger Claes Hemberg.

Följ ämnen i artikeln