Aftonbladet

Dagens namn: Alfons, Inez

Asien rasar - så tacklar du krisen

Uppdaterad 2013-08-26 | Publicerad 2013-08-23

Indien står på randen till en finanskris.

Kina och Indonesien vacklar.

Många fondsparare flyr länderna – men det kan det ge utdelning att gå mot strömmen.

– Långsiktigt kan man tjäna på tillväxtländerna, säger Annika Creutzer, Aftonbladets privatekonomiska expert.

Den indiska rupien står rekordlågt. Kinas regim satsar enorma investeringsprogram för att få i gång ekonomin, och Japanbörsen är fortsatt skakig. Svenskarna har haft mycket pengar i Asienfonder. Under sommaren har många i stället flyttat pengarna till Europa- och USA-fonder. Det kan vara klokt eftersom läget i Asien kan förvärras på kort sikt, menar experterna. De varnar för att en ny jättekris kan vara på gång där, likt den på 90-talet.

Norden bra bas

Vill man vara försiktig är Norden en förhållandevis säker marknad just nu, enligt Annika Creutzer.

– Det går bra för svenska börsen, och det är attraktivt att spara här och i övriga Norden. Det är en bra bas i en fondportfölj, säger hon.

Men trots larmrapporterna kan det vara bra att satsa pengar i tillväxtländer som Kina, Indonesien och Indien längre sikt. Ländernas problem beror till stor del på att deras ekonomier har vuxit snabbt, menar Claes Hemberg, sparekonom på Avanza. Han tror att växtvärken kommer att gå över.

– De här ekonomierna ökar med 5-7 procent per år. De behöver strukturera och reformera för att växa vidare. Det tar tid. Dessutom tvekar vi när vi ser att de har hemläxor att göra. Men har man inte bråttom med avkastning har Kina och Indien många bra år framför sig, säger Hemberg.

”Bric-länderna spännande”

Bric-fonder (Brasilien, Ryssland, Indien och Kina) var populära innan finanskrisen utbröt för fem år sen. Indiens börs har nu sjunkit till ungefär samma nivå som då. Här finns trots allt mer att ta av, menar Günther Mårder, sparekonom på Nordnet:

– Kortsiktigt är riskerna stora med Indienfonder. Börsen kan falla med 15 procent till. Samtidigt är Bric-länderna spännande. Utvecklingen går framåt oavsett börsen, och allt fler människor tar sig upp i den ekonomiska medelklassen. Långsiktigt kan länderna vara värda att satsa på som småsparare, säger han.

Så har börserna utvecklats

Sverige (OMXS30)

3 månader: –1,24 procent.

1 år: +16,70 procent.

Japan (DJ Japan Index)

3 månader: –10,87 procent.

1 år: +49,90 procent.

Ryssland (Russia Trading System Index)

3 månader: –7,72 procent.

1 år: – 4,95 procent.

Indien (DJ BRIC 50 India)

3 månader: –19,93 procent.

1 år: –9,58 procent.

Kina (DJ Shanghai Index)

3 månader: +2 procent.

1 år: -10,40 procent.

Källa: Nordnet (fler börser hittar du här).

Följ ämnen i artikeln