Aftonbladet

Dagens namn: Dennis, Denise

Så gör du om du blir sjuk på resan

Uppdaterad 2013-06-12 | Publicerad 2013-05-24

EU-kortet räddare i nöden på utlandssemestern

EU-kortet.

Passet, sololjan och den blommiga skjortan.
Allt ska med på semestern.
Men det lilla plastkortet då?
Inte det som man betalar med, utan det man fått av Försäkringskassan: EU-kortet.

Är olyckan framme och du blir sjuk under semestern i ett annat EU-land har du rätt till nödvändig vård, på samma villkor som de som bor i landet.
EU-kortet gör att man får rätt till allmän sjukvård under resan.
Ett brutet ben i trappan på hotellet i Malaga, en hjärnskakning i skidbacken i Schweiz eller tandvärk någonstans i Italien. Då kan man söka akut, visa kortet och bara betala vanlig patientavgift och inte tusenlappar.

Akutfall

Kortet är del av det stora EU-regelverket. Schweiz, som inte är med i EU, är med i avtalet ändå. Kroatien kommer med den 1 juli.
– Skulle man råka illa ut och inte ha EU-kortet med sig går det att klara av i alla fall, säger Carina Söderberg, verksamhetsansvarig på Försäkringskassan.
Men det blir lite krångligare: Man får faxa hem till Försäkringskassan eller spara alla kvitton och begära ersättning i efterhand.
Men det måste handla om akutfall, vård som du behöver på grund av att du har råkat ut för en olycka, blivit akut sjuk eller liknande. Att beställa höftoperation och sedan vifta med kortet går inte.

Du bör också tänka på att EU-kortet bara gäller för vård inom det allmänna sjukvårdssystemet i landet.

Gratis komplement

EU-kortet ersätter inte reseförsäkringen, men är ett bra komplement och dessutom gratis.
Ett par klick på nätet, ett personnummer och så kommer kortet med posten. Det gäller i tre år.

Sjuk utanför EU

Blir du sjuk under resan i ett land där EU-kortet inte gäller kan du ändå ha rätt till viss vård. Det gäller länder som Sverige har avtal med. Du behöver dock ha med dig andra intyg som visar att du är försäkrad i Sverige. Du får också själv stå för de patientavgifter som finns i landet.

Är olyckan framme i ett land som Sverige inte har något avtal med kan du inte får dina kostnader ersatta. Då är det viktigt att se till att du har en reseförsäkring som täcker sjukvårdskostnaderna.

AFTONBLADET-TT

Följ ämnen i artikeln