Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Vendela

Kolla försäkringen innan semesterresan

Uppdaterad 2018-07-20 | Publicerad 2017-03-15

Tänk på att ha rätt reseförsäkring när du åker utomlands.

Så här i mars sitter många och planerar sina sommarsemestrar.
Men det gäller att vara rätt försäkrad.
– Annars kan det bli ofantligt dyrt om något händer, säger Tobias Bestelid, chefredaktör för resemagasinet Vagabond.

Enligt resebyrån Ticket planerar 47 procent av svenskarna att åka utomlands i sommar. Men resan riskerar att bli en dyr affär om du inte är rätt försäkrad. Vård utomlands och hemtransport med ambulansflyg kan gå loss på hundratusentals kronor.

– Det är jätteviktigt att ha en reseförsäkring. Vissa tror att UD kan hjälpa till med det mesta om något går snett, men är du inte rätt försäkrad får du betala ur egen ficka, säger Tobias Bestelid.

Om du åker inom EU/ESS eller till Schweiz gäller det att ta med sig sitt EU-kort. Det ger rätt till sjuk- och tandvård på samma villkor som de som bor i landet. Det ger dock inte rätt till ersättning för hemtransport med exempelvis ambulansflyg. För det krävs en privat försäkring.

Hemförsäkring räcker långt

En vanlig hemförsäkring med reseskydd ger ersättning för akut hemtransport liksom för de vanligaste skadehändelserna som kan inträffa, som olyckor och akut sjukdom, samt vid stöld upp till ett visst belopp.

– Det ger ett väldigt bra grundskydd, säger Gabriella Hallberg, jurist på rådgivningsbyrån Konsumenternas Försäkringsbyrå.

– Betalar du dessutom resan med kort har du ofta avbeställningsskydd ifall du blir akut sjuk innan resan, säger hon.

Många resebolag försöker sälja extra reseförsäkringar, men de är i regel onödiga anser Gabriella Hallberg.

– Hemförsäkringen ger ungefär samma skydd.

Kan behöva utöka

Däremot finns det lägen då du bör utöka din nuvarande försäkring. Det gäller till exempel om du ska arbeta eller studera utomlands, om du planerar att vara borta mer än 45 dagar eller om ska ägna dig åt tuffare sportaktiviteter som kan anses vara riskfyllda.

Och om du är eller varit sjuk eller skadad månaderna innan din resa gäller det att se upp. Om ditt tillstånd förvärras under resan kan försäkringsbolaget neka dig ersättning för vård och eventuell hemtransport – trots att din läkare gett dig klartecken att åka.

– Många känner inte till att du kan behöva göra en så kallad medicinsk förhandsprövning hos ditt försäkringsbolag för att se om du har rätt till ersättning, om du har ett pågående vårdbehov innan resan. Ett OK från läkare är inte tillräckligt, säger Gabriella Hallberg.

Det här ska du tänka på

Res aldrig utan försäkring
Hemförsäkringen täcker in det mesta som behövs för en vanlig semesterresa, men kolla med ditt försäkringsbolag. Har du ingen hemförsäkring kan du köpa en separat reseförsäkring som normalt gäller upp till ett år.

Om du blir borta länge
Är du borta i mer än 45 dagar behöver du ett tillägg till din reseförsäkring. Se till att göra det innan resan – går skyddet ut under resan är det nästan omöjligt att göra.

Planerar du riskfyllda aktiviteter?
För en lugn semester på stranden räcker en hemförsäkring i de flesta fall, men ska du åka off pist eller klättra i berg behövs ofta en tilläggsförsäkring.

Hur betalar du resan?
Betalar du resan med kontokort eller genom din internetbank medföljer ofta avbeställningsskydd ifall du blir sjuk. Kolla dina villkor.

Ta med EU-kortet
Om du reser inom EU/ESS eller till Schweiz har du rätt till nödvändig sjuk- och tandvård på samma villkor som de som bor i landet. Men då måste du ha med dig EU-kortet som du beställer gratis från Försäkringskassan. Kom ihåg att det inte ger rätt till ersättning för hemtransport med till exempel ambulansflyg.

Om du är eller varit sjuk
Om du är eller varit sjuk innan resan och ditt sjukdomstillstånd försämras under resans gång kan försäkringsbolaget neka dig ersättning. Kolla därför med ditt försäkringsbolag om du behöver göra en medicinsk förhandsbedömning innan avresan.

Källa: Konsumenternas Försäkringsbyrå