Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Bolund om bostadskrisen: Jag sympatiserar

Ministern föreslår ändring av kösystemet

Publicerad 2020-03-09

Utsatta människor ska gå före i bostadskön.
Det föreslår bostadsminister Per Bolund (MP).
– Människor är beredda att ta ett solidarisk ansvar, säger han.

Bostadsminister Per Bolund står inte i den kommunala bostadskön. Men han var nära att förlora sin bostad på 90-talet. Efter gymnasiet arbetade han och sparade ihop till en egen bostad.

– Det höll på att sluta i förskräckelse. Det var mitt under 90-talskrisen när räntan steg upp till 500 procent. Det var på håret att jag klarade av den krisen och kunde behålla mitt boende. Det är något jag bär med mig i mitt arbete nu.

– Det var många som inte klarade av att betala lånen och blev av med lägenheten men satt kvar med skulderna.

Bostadskrisen har pågått i flera decennium. I dag uppger 240 kommuner att de har brist på bostäder, värst är det i storstadsregionerna.

– Jag har inget konkret råd till en bostadslös. Det är en väldigt svår situation och jag sympatiserar med de som har svårt att få en bostad och inte kan börja sin drömutbildning eller ta sitt drömjobb.

”Ett solidarisk ansvar”

Efter rekordnivåer med nära 70 000 nya bostäder 2017 har byggandet stannat av. Enligt Boverket prognoser påbörjas 50 000 bostäder i år. Det är betydligt färre än de 64 000 bostäder som myndighet bedömer behöver byggas årligen.

Bolund vill se en ökad byggtakt men tycker att det är lika viktigt att funderar på vad som byggs. Flyttkedjor, alltså att en billig lägenhet frigörs när någon flyttar till ett dyrare nybygge, fungerar inte som man trott, enligt Bolund.

– Vi behöver rikta in oss på de som har de allra största problemen att komma in på bostadsmarknaden, säger han.

Bara i Stockholm står drygt 700 000 personer i bostadskö. Men av dem är bara ett par tusen i akut behov av bostad. En potentiell lösning på det problemet är att låta dem gå före kön.

– Jag tycker att de ska ha första chansen på de lägenheter som kommer ut. Även om det är lång kötid så kommer det hela tiden nya lägenheter. Jag tror att människor är beredda att ta ett solidarisk ansvar för de som är mest utsatta, säger han.

Bostadsminister Per Bolund (MP) föreslår ändring av kösystemet till hyresrätter.

Framtidens boende

Det är inte bara nya bostäder som ska lösa krisen, enligt Bolund. Nästan lika viktigt är hur vi bor.

– Det har varit lite för mycket att en lösning ska passa för alla. Jag tycker det är bra att det byggs mer varierat. Ett exempel är co-living där man har ett mindre personligt utrymme men ett större gemensamt utrymme.

– Det kan ge sociala kontakter som kan vara jätte värdefullt. Jag tror det är bra med större möjlighet att välja på bostadsmarknaden.

Ett annat alternativ är att locka unga till landsorterna. En flytt dit eller till en kommun som kategoriseras som avlägsen eller mycket avlägsen ska ge en nedskrivning av studielånet med 30 000 kronor om året. Detta enligt ett förslag från Kommunutredningen som nyligen presenterades.

– Det är ett sätt att se till att verksamheter som behöver mycket kunskaper, som sjukvården, faktiskt kan anställa i hela landet. Det är också ett sätt att se till att människor som drömmer om ett liv utanför storstaden faktiskt kan ta det klivet.

Följ ämnen i artikeln