Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Åtta sätt att spara smart

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2000-10-03

Många tycker att pensionsvalet är svårt. Vill du göra det lätt för dig – gå direkt till våra färdiga förslag på sidan 6.

Men om du vill fundera lite innan du plockar ihop ditt fondpaket så har vi ställt samman åtta handfasta råd.

1 Var inte rädd för aktiefonder. För de flesta handlar det om pengar som ska växa i 20–30 år – kanske under ännu längre tid. Under de åren kommer börsen säkert att gå ner kraftigt två-tre gånger. Men på så lång sikt har aktier alltid varit bättre än andra placeringar, som obligationer. Dessutom går det alltid att byta fonder som inte går bra.

2 Sprid riskerna. Utnyttja möjligheten att välja flera fonder. Därigenom sprider du riskerna. En eller två breda globalfonder (som köper aktier över hela världen) är en bra grund.

Ovanpå kan du lägga en regionalfond (som Europa eller Nordamerika), en landfond (den svenska börsen har gått bra i 20 år – och mycket talar för att den gör det även i fortsättningen) och till sist kan du krydda med en it-fond, en läkemedelsfond eller en småbolagsfond.

3 Placera i hela världen. För riskspridningens skull ska du inte sätta alla pengar i samma typer av fonder och vill du absolut bara välja en enda fond, välj en bred fond med bra betyg som placerar i hela världen och i olika typer av aktier.

4 Tänk efter hur intresserad du är. Kommer du att göra ett val nu och sedan strunta i det? Eller kommer du att vara aktiv och byta ofta? Det är avgörande för hur du ska välja. Den som gör sitt enda val nu ska till exempel fästa stor vikt vid att avgifterna är låga. Den som är beredd att byta ofta kan chansa litet mer.

5 Granska avgifterna. Höga avgifter slår hårt mot din pension, särskilt vid långa spartider. På 40 års sikt kan det skilja 200 000 kronor bara på avgifterna. Utöver bolagens egna avgifter tar PPM ut 0,3 procent om året. Kom ihåg att höga avgifter inte är någon garanti för en hög avkastning. Men också att det är viktigare att fonden går bra än att avkastningen är låg.

6 Fundera på hela din ekonomi. Kommer du att vara mycket beroende av din premiepension, eller kommer du att få en god ekonomi ändå, med avtalsförsäkring, eget pensionssparande och kanske ett hus som nästan är betalt?

I det senare fallet kan du ta större risker med premiepensionssparandet.

Äger du redan aktier och fonder på den svenska börsen så är det här kanske rätt tillfälle att söka sig utomlands.

Har du fyllt 50? Då har du faktiskt inte så mycket att placera i premiepension och kommer inte att vara så beroende av utfallet, eftersom det mesta av din framtida pension kommer från ATP-systemet. Då kan du ta lite större risker med premiepensionssparandet.

7 Våga lämna de stora bolagen. Har du besökt din bank nyligen? Då har du säkert fått en uppmaning om att välja just den i PPM-valet. Bankerna vill naturligtvis få in så många lönsamma fondsparare som möjligt. Men sanningen är att många mindre fondbolag lyckas betydligt bättre med sina fonder än storbankerna och försäkringsbolagen. Och den bästa Europafonden kan finnas hos ett utländskt fondbolag.

8 Undvik de riktigt dyra fonderna. Det finns inget samband mellan hög avgift och hög avkastning. Det är svårt att tänka sig att fonder som tar ut 1,5 procent eller mer verkligen är så mycket bättre som förvaltare än de billigare.

Vi har gjort jobbet åt dig 18 färdiga portföljförslag för olika typer av väljare.

Två svar avgör ditt fondval Aftonbladets fondexpert Mats Wester ger dig tips inför valet

Åtta sätt att spara smart Tipsen som ger dig högre premiepension

ABC för pensionssparare Allt från Aktiefonder till Öka premiepensionen

Vilken pensionstyp är du? Pröva själv med Aftonbladets pensionsberäknare

Pensionssnurran Räkna ut din pension - fyll i och få svar direkt

Mats Wester, fondexpert Tänk globalt - det lönar sig

Pensionspanik? Lugn. Svaren finns i din handväska. Tjänsteekonomen Anna Allerstrand hjälper dig att välja rätt.

Så ska du välja i pensionsvalet Läs sammandraget av chattet med pensionsexperten Anna Allerstrand

När? Var Hur? Här finns svaren på dina frågor om premiepensionen.

Jag tvingas bli en akteispekulant Jan Guillou om pensionsvalet

TYCK TILL Om premiepensionsvalet

Fondskolan - vad du bör veta om fonder

Så utvecklas din pension Följ dina fonder - dag för dag

Pensionsvalet på 60 sekunder

Följ ämnen i artikeln