Hoppa till innehållAftonbladet

Idag Ostkakans dag

Hur gör man spunnet socker?

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-12-07

Hejsan.

Dum som jag är, har jag slagit vad om att jag ska göra spunnet socker till nyår. Jag var, tillsammans med några väninnor på spa i Tylösand i våras och fick Tobleronemousse med spunnet socker. Vi frågade kyparen hur man gör och det förklarade han vänligt, och kaxigt sa jag att "det där ska jag bjuda på på nyår" eftersom det brukar vara jag som står för desserten den högtiden.

Men det enda jag/vi kommer ihåg var nånting med vattenbad och ballongvisp. Jag har förgäves försökt leta efter ett recept på nätet, men inte lyckats hitta något lämpligt. Kan du hjälpa mig?

Hej vadslagare!

Det här skulle jag absolut inte ge mig in på – men ett vad är ju ett vad.

Lycka till,

Jon

---------------------------

Spunnet socker

3 dl socker

4 msk vatten

1,5 msk glykos

1 tsk ättika

Några droppar karamellfärg om du vill ha kulört spunnet socker

lite matolja

papper eller tidningar som skydd för golv och väggar

Gör så här:

Fixa först en ställning att spinna sockret över. Det kan vara två pinnar, typ kvastskaft, långa slevskaft, innebandyklubbor eller liknande som du kör fast i glipan i en halvöppen kökslåda eller gluggen efter en utdragsskiva.

Olja skaften och lägg ut skyddspapper/tidningar på golvet under och väggen/lådorna framför.

Häll allt utom karamellfärgen i en kastrull. Koka på medelvärme till 140 grader. Rätt temp är viktig för att det här ska bli bra så skaffa en stek- eller sockertermometer.

Rör i karamellfärgen med lugna tag.

Ta kastrullen av värmen och låt svalna 2 minuter.

Doppa en gaffel i sockret utan att röra om.

Sväng gaffeln snabbt över pinnarna så att sockertrådarna landar där.

Fortsätt att doppa gaffeln och svinga ut nya trådar.

När du fått en lagom stor härva virar du ihop den ungefär som garn och lägger i en burk eller gryta med tätslutande locka. Det spunna sockret får inte bli fuktigt då klumpar det ihop sig.

Fortsätt tills du har så mycket spunnet socker du behöver.

Blir sockermassan för kall och tjockflytande kan du värma på den en kort stund igen.