Grattis Sofia Henriksson – Sveriges mästerkock 2020
Uppdaterad 2021-05-03 | Publicerad 2020-04-01
Sofia Henriksson vinner titeln Sveriges mästerkock 2020. Vinsten kammades hem med lyxiga pilgrimsmusslor, mör strutsfilé och kardemummadoftande äppelkaka
– Det känns jätteoverkligt fortfarande, säger Sofia Henriksson.
Grattis Sofia Henriksson till titeln Sveriges mästerkock 2020! Och så den klassiska frågan: hur känns det?
– Tack snälla! Det känns jätteoverkligt fortfarande. Det går inte riktigt att ta in men är jättekul. Finalen spelades in i slutet av november och det var först förra veckan som jag fattade att jag kom till final.
Hur skönt är det att slippa hålla tyst?
– Ja, det har varit lite påfrestande att inte kunna berätta för mormor och morfar och andra nära och kära. Så det är så klart jätteskönt att äntligen få berätta.
När du lagade fish tacos inför juryn på audition, trodde du då att du hade någon chans att vinna?
– Aldrig i livet, jag trodde inte ens att jag skulle gå vidare från auditionrummet. Jag stod och tänkte att det här är 50/50 om de tycker det är gott eller om jag blir totalt sågad.
Hur skapade du din vinnarmenyn?
– Vi fick i uppdrag att alla rätter skulle innehålla äpple. Jag har inte lagat så mycket mat med äpplen tidigare men jag tycker att det är en rolig råvara som kan ha många olika smaker. Juryn ville ha en riktigt festlig meny eftersom det är 10-års jubileum. Pilgrimsmusslor är gott och där använde jag gröna syrliga äpplen. Varmrätten med struts som är det enda röda köttet som jag lagat mycket eftersom jag varit vegetarian i många år. Desserten med äpple kändes helt naturlig eftersom jag är en dessertälskare.
Hur nervös var du i finalen?
– Jag var jättenervös. Jag minns i princip ingenting och framförallt när vi fick resultatet, då var det black out. Jag har nog aldrig varit så nervös i hela mitt liv.
Var det något som inte gick som du tänkt dig?
– Ja, det är sådan stress och press så man tar dumma beslut. Jag glömde lägga på champagneskummet på förrätten, för mycket calvados i varmrätten och så fick jag ju göra om desserten. Så det märks att jag är stressad.
Det är roligt att tvingas ut ur sin comfort zone
Vad var roligast, förutom att vinna?
– Det är ju alla man lär känna. Man är tillsammans med en massa människor som har exakt samma intressen som en själv och man får leva i den här matbubblan. I den pressade situationen blir man ärlig på något sätt. Och så var det jätteroligt att lära sig så mycket om mat och tvingas ur sin comfort zone.
Och vad var längst ifrån din comfort zone?
– Det var mycket. Jag skulle till exempel göra en kyckling med kiwi och en annan gång skulle jag laga mat med kaffe. Jag är lite dålig på kött så när jag skulle laga vilt då var jag långt ute.
Fanns det något som var extra svårt?
– Allra svårast var nog att hantera den här stressen och pressen med tv-produktionen och är vi fick reda på vilken mat vi skulle laga eller när resultatet kom. Det var stresspåslaget som var absolut svårast att hantera. När jag väl stod och lagade maten, då var det lugnt. Matlagningen är jag ganska trygg i eftersom jag gör det hemma varje dag.
Var det någon gång du kände att, nä, nu kommer jag att åka ut?
– Ja, varje gång vi skulle få ett resultat. Men jag tror att det kan ha varit ett vinnande koncept, att jag hela tiden blev så förvånad. Jag trodde alltid att jag skulle åka ut för alla andra var så duktiga, så varje gång blev det samma chock.
Din kokbok, Always hungry, kommer ut den 2 april, berätta lite om den?
– Den handlar om min matresa. Jag älskar att resa och när jag är ute och reser går jag gärna på guidade matturer till olika matställen och matmarknader för att lära mig om det lokala köket. I Colombia finns det till exempel ett helt annat utbud av råvaror och då är det kul att få prova dem. Bor jag hemma hos familjer så passar jag på att lära mig laga deras rätter.
Så jag har samlat recept från länder jag rest i och lagat tillsammans med andra.
Blev kokboken som du planerat?
– Jag hade ju en tanke om att det skulle vara som ett slags brädspel att köpa min bok. Men det fick inte plats i det formatet som vinnarboken är i. Men förhoppningsvis är det inte min sista kokbok så jag hoppas att min spelkokboksidé ska bli verklighet någon gång i alla fall.
Hur valde du ut recepten?
– Bonnier bad mig välja ut 40 recept och jag tänkte, oj, har jag ens så många recept i huvudet? Men på bussen efter mötet så skrev jag ner mina favoritrecept utifrån länder och till slut hade jag 43 recept. Så det gick mycket lättare än vad jag trodde.
Vem har lärt dig laga mat?
– Det är egentligen alla möjliga olika personer men från början är det mamma och pappa och mina mor- och farföräldrar för de har alltid lagat väldigt mycket mat. Jag vill alltid lägga mig i och lära mig och ställa frågor.
Det är något positivt att göra en svensk variant på recept
Du har många internationella recept i kokboken, är det några ingredienser du saknar i Sverige?
– Det är klart att det ibland kan saknas ingredienser men det är också roligt att lära sig ett recept från ett annat land och sedan få försvenska det med våra råvaror. Jag tycker snarare att det är något positivt att göra en svensk variant på receptet. Men det är klart, gör jag en peruansk ceviche så saknar jag ju den peruanska limen som gör att det blir en annan smak. Men det finns också en stor charm i det.
Vad ska du göra nu?
– Jag hoppas att jag ska kunna jobba med mat på heltid vilket har varit min dröm från början. Och det finns väl ingen bättre tid än just nu för det. Jag vill gärna jobba med mat i media och sociala medier men jag drömmer också om att någon gång i framtiden öppna en egen restaurang. Jag har bott i Spanien så jag tänker mig en tapasbar eller liknande.
Har du fått några intressanta erbjudanden?
– Ja, det jag fått. Det är folk som sett programmet som hört av sig. Det är ju lite kul att de då inte vetat hur det kommer att gå.
Fakta
Namn: Sofia Henriksson
Ålder: 27 år
Bor: Stockholm
Yrke: Journalist och tv-spelstestare
Aktuell med: Vinnare av Sveriges mästerkock 2020. Nya kokboken Always hungry.
Tidigare vinnare i Sveriges mästerkock:
Louise Johansson (2011), Sigrid Bárány (2012), Jennie Walldén (2013), Amir Kheirmand (2014), Sandra Mastio (2015), Catarina König (2016), Klara Lind (2017), Erik Hammar (2018), Gabriel Jonsson (2019).