Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Sebastian Gibrand laddar för guld i Kock-VM

Bocuse d’Or: Aftonbladet var med på den sista provlagningen

Uppdaterad 2021-09-27 | Publicerad 2021-09-19

Sebastian Gibrand firar EM-bronset med sin commis (assistent) Jakob Persson. Men i VM siktar han två snäpp högre.

Knappt är konfettin bortstädad och köksbåsen rivna efter Årets kock-finalen i torsdags förrän det är dags för nästa stora matlagartävling.

26–27 september ska Sebastian Gibrand möta toppkockar från 23 andra länder i finalen av Bocuse d’Or, Kock-VM, i Lyon.

Aftonbladet var med på den sista provlagningen.

Tyvärr kan vi inte avslöja något om Gibrands rätter – det svenska laget vill inte ge konkurrenterna minsta fördel. Men vi kan väl avslöja så mycket som att rätterna är fantastiskt vackra – och att de smakar minst lika gott.

– Dessutom vill vi att de ska bli en överraskning och wow-upplevelse för juryn när de presenteras och inget som de sett bilder på i flera veckor, säger det svenska lagets ”president” Henrik Norström som tog silver i tävlingen 2001 och i år sitter med i en av jurygrupperna.

De tävlande har kvalificerat sig till tävlingen, som startades och fått namn av den franske toppkocken Paul Bocuse, via tävlingar i varje världsdel. Världsfinalen går alltid i Bocuse hemstad Lyon. De 24 finalisterna fick reda på tävlingsuppgifterna för ungefär ett halvår sedan och har alltså kunnat utveckla sina rätter och träna i månader.

Första uppgiften är att ta fram en ”take away-låda” med förrätt, huvudrätt och dessert. Körsbärstomater och havskräfta måste finnas med och de ska också konstruera en återvinningsbar take away-låda. Andra uppgiften är att laga en varmrätt på den ovanliga styckdetaljen bogbladsstek (brukar kallas luffarstek, topblade elelr flatiron) med tre tillbehör. Take away kan ju verka som pizza i kartong och luffarstek är inte direkt oxfilé men rätterna är ändå ytterligt avancerade där de tävlande försöker trycka in så många texturer, smaker och avancerade moment som möjligt.

  • Sebastian Gidbrand tävlade i Årets kock som 19-åring. Är det stor skillnad mot Bocuse d’Or?

– Ja, det här är verkligen nästa steg. Det krävs mycket mer för att vinna Bocuse. Då förberedde jag mig kanske en månad, nu handlar det om halvår. Det här var vår tionde upplagning på tid.

Sebastian Gibrand lägger en av sina rätter under EM i Tallinn där han tog brons och kvalade in till världsfinalen i Lyon 26–27 september.

Testgästerna får spela jury och fylla i protokoll. 

  • Bryr ni er verkligen om våra åsikter?

– Ja, det har varit en stor hjälp. Vi kollar systematiskt på poängen. Det visar om vi måste skruva hit eller dit på någon smak eller textur.

  • Bocuse d’Or har tidigare fått kritik för att bara premiera fransk matlagning och lyx. Årets uppgifter verkar peka i en annan riktning?

– Ja, take away är en rolig idé och tidigare har vi exempelvis fått i uppgift att laga vegetariskt. Och nu är det inte längre tillåtet att använda gåslever och kaviar. Förändringarna har gett ny energi till tävlingen, nu handlar det om riktig spjutspetsgastronomi.

Det här är Sebastian Gibrands andra final. Det blev silver senast och commis (hjälpreda) den gången var en viss Gustav Leonhardt.

– Jättekul att han blev Årets kock nu i veckan. Stort grattis!

  • Kanske dags att även Gibrand går hela vägen?

– Han är så otroligt fokuserad, har gått framåt sedan förra gången – och ska det bli bättre än silver så är det väl bara guld som gäller, säger Jonas Dahlbom som är lagets coach och dessutom håller reda på de tio tidtagarur som rullar medan rätterna tillagas.

Sebastian Gibrand lämnar i alla fall inget åt slumpen.

Fakta: Bocuse d’Or

Ende svensk som vunnit Bocuse d’Or är Mathias Dahlgren 1997. Sebastian Gibrand, Tommy Myllymäki, Jonas Lundgren, Henrik Norström och Melker Andersson har tagit silver. Myllymäki har även ett brons.

Hårdaste konkurrenterna brukar nuförtiden vara Danmark och Norge (etta och trea senast). Hemmanationen Frankrike har ofta svårt att få till en lagorganisation där alla drar åt samma håll men blixtrar till ibland, som 2013, då Thibaut Ruggeri vann.