”Bästa stroganoffen som jag har ätit...”
Uppdaterad 2020-01-17 | Publicerad 2016-06-13
Här är matbloggaren Stefan Olmås variant som har det lilla extra.
Ta dig lite extra tid när du lagar middag och gör ”världens godaste korvstroganoff”.
– Det här är den bästa korvstroganoffen som jag har ätit, säger han.
Matbloggaren Stefan Olmås, som två gånger nominerats till folkets val i Matbloggspriset, har några recept som är extra uppskattade bland hans läsare.
Ett av dem är ”världens godaste kovstroganoff”.
– Det är lätt att göra och alla förstår receptet. Det är något som alla har växt upp med, falukorv överhuvudtaget är tacksamt. Det här receptet på korvstroganoff är ett av de mest populära och så gjorde jag även ett recept på makaroni-pudding som blev ohyggligt populärt. Falukorv är tacksamt och alla har ett förhållande till falukorv, säger han.
– ”Slapp-stroganoff” är i stort sett ketchup och falukorv. Jag använder rätt mycket crème Fraiche, det gör att det blir mättande och gott. Det är samma sak om man gör en snabb köttfärssås och steker färs och häller i ketchup och hoppas på det bästa. Det här blir en riktig middag. Dessutom använder jag korv som har så hög kötthalt som möjligt.
I dag är det stressigt på vardagarna för många familjer, men den här rätten tar inte så mycket tid enligt Stefan.
– Det går hyggligt fort att göra, men är ändå mycket godare än ketchup-baserad korv-stroganoff, säger han.
Se Stefans recept här under.
Världens godaste korvstroganoff
Det här behöver du:
500 gram falukorv (med så HÖGT köttinnehåll som möjligt)
1 stor rödlök
2 schalottenlökar
3 klyftor vitlök
1 röd paprika
3 msk tomatpuré
1,5 dl vitt torrt vin (inte fatlagrat)
1 köttbuljongtärning
1 kycklingbuljongtärning
1 burk krossade tomater
1 dl vatten
1,5 msk strösocker
1 msk worcestershiresås
1 msk sherryvinäger
Salt & svartpeppar
2 dl creme fraiche
Smör (att steka i)
Så här gör du:
1. Börja med att skala och skiva löken och vitlöken. Strimla paprikan och skär korven i stavar.
2. Bryn smör i en djup panna eller gryta. Stek korven ordentligt, ta upp och lägg undan så länge.
3. Sänk värmen och stek lök, vitlök och paprika utan att bryna.
4. Rör ner tomatpurén, slå på vinet och koka ner till hälften. Smula ner buljongtärningarna, slå i tomaterna och skölj ur burken med vattnet. Häll i socker, worcestershiresås och vinäger. Salta och peppra. Låt koka ihop i tio minuter. Lägg i den stekta korven, slå i creme fraiche och låt puttra i ytterligare tio minuter. Under tiden kan du koka riset.