Vegansk biff stroganoff blir mustig god med vegokött
Uppdaterad 2023-01-16 | Publicerad 2020-04-08
Biff Stroganoff!
I det här avsnittet från matkanalen Godare.se lagar bloggaren Gustav Johansson ännu en svensk klassiker – helt utan kött.
– Jag ska visa er hur ni får till det på absolut bästa sätt och gör en sjukt smarrig gryta, säger han och tipsar om två speciella kryddor som gör rätten extra mustig och god.
”Biff stroganoff är korvstroganoffens något mer okända syskon, men minst lika gott. Smakerna kommer tydligt från ryssland med sin för svenska smaklökar någon ovanliga kombination av dill, svamp och senap i såsen. En kombination som dock är sjukt god och riktigt mustig! Här ger vi den lite extra skjuts av rödvin och vitlök också, och serverar den gärna tillsammans med inlagd gurka, ris och en god sallad. Och varför inte lite mer rödvin vid sidan?
Den här rätten funkar riktigt bra med alla olika typer utav naturella texturerade vegokött, gärna sådana som ser lite mer ut som strimlor än oregelbunda bitar för att mer härma den strimlade oxfilén i originalet. Vill man dock ha en version utan vegokött kan jag varmt rekommendera att servera den med knaperstekt ostronskivling som du först dragit i strimlor med händerna. Riktigt smarrigt!”
Biff stroganoff
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
- 300 g vegokött
- 1 gul lök
- 200 g skogschampinjoner
- 1 stor klyfta vitlök
- 1 dl rödvin
- ½ tsk dillfrön
- 1 msk tomatpuré
- 2 msk dijonsenap
- 2 dl havregrädde
- 2 dl vatten
- ½ msk mörk sojasås
- 1 msk svampfond
- 1 dl hackad bladpersilja
- Juice från ⅓ citron
- Salt och peppar
Gör så här:
- Skala och hacka lök och vitlök. Skär svampen i klyftor eller halvor beroende på storlek, och skär gärna ner stjälkarna från persiljan också.
- Fräs lök, vitlök, persiljestjälkar och champinjoner i rapsolja i en stekpanna eller gryta tills löken är mjuk och svampen börjar ta färg.
- Tillsätt vegokött, tomatpuré, dillfrön och dijonsenap och fräs i någon minut så det börjar dofta gott. Slå då i rödvinet och låt det puttra på hög värme i någon minut så pannan deglaceras och allt kokar ihop.
- Ha därefter i grädde, vatten, sojasås, fond och peppar och låt koka i 10-15 minuter.
- Smaka av med salt, peppar samt färsk citronjuice.
- Toppa med färsk bladpersilja och rör om.
- Servera med ris, ättiksgurka och en god sallad!
Recept från kokboken ”Vegansk Husmanskost”, Bonnier Fakta.
<div data-tipser-pid="5eba466866d9800001896e4f" data-tipser-view="compact"></div>