Här är finalisterna i Årets kock 2020
Tommy Myllymäki: Fantastiskt starkt finalfält
Uppdaterad 2020-09-11 | Publicerad 2020-06-11
En hemlig grönsakskorg och styckning av lamm var ett par av prövningarna när finalfältet i Årets kock skulle sållas ut.
Efter två dagars semifinaler står de där – sju män och en kvinna – utmattade, överlyckliga och i synnerhet hoppfulla. Finalens huvudråvara är nämligen kanin.
Men först skulle alltså en råvarukorg med okänt innehåll förvandlas till en ytterligt god vegetarisk rätt. De tävlande fick välja mellan potatis, rotselleri och jordärtskocka som huvudingrediens och sedan kompa med andra grönsaker, ägg och mejerivaror.
– Jag har inte provsmakat men vego är svårt, sa metoddomaren Victor Westerlind bistert, själv Årets kock 2009, före prisceremonin.
Men juryns ordförande Tommy Myllymäki, Årets kock 2007, var mer än nöjd med prestationerna.
– Det har inte varit enkelt att utse de åtta kockar som nu går vidare men det känns som vi har fått fram ett fantastiskt starkt finalfält.
Enda kvinnan i gänget, Jessie Sommarström från Urban Deli i Stockholm, har varit mammaledig under våren och passat på att träna när bebisen inte krävt all uppmärksamhet.
– Jag började klättra på väggarna hemma efter ett tag och tänkte att jag skulle försöka kvalificera mig men det har varit lite kaos eftersom jag fortfarande ammar. Men nu är det bara att fortsätta träna.
- Hållbarhet har blivit allt viktigare i Årets kock-tävlingen. Är det något ni arbetar med på Urban Deli?
– Absolut. Vi har ett samarbete med Axfoundation som forskar om framtidens mat. Mig personligen har det gett väldigt mycket, jag har blivit en bättre kock. Det finns verkligen ingen motsättning mellan klimatsmart och god mat. Rent konkret har vi exempelvis tagit fram en färs på baljväxter för att komma bort från rött kött och använder braxen, ansedd som en skräpfisk, i olika rätter.
Ytterligare en finalist utnyttjade jobbledighet (men av den ofrivilliga sorten) för att träna.
- Ola Wallin, du kom tvåa i finalen ifjol – och såg väldigt besviken ut. Taggad på nytt försök redan då?
– Nej, verkligen inte. Jag kände mig klar med tävlandet. Men så kom corona och jag blev uppsagd från jobbet – och hade plötsligt en massa tid att träna. Och det har varit kul men inte att stycka lammstek i dag. Vilken bit är vilken…
Tävlingsledaren Tom Sjöstedt, Årets kock 2008, lägger sedan lite sordin på finalisternas uppsluppenhet när han berättar att huvudråvaran i finalen är kanin. Två rätter à sex portioner ska tillagas av den långörade råvaran.
– Den är vanlig i Sydeuropa men här uppe ser man den sällan på menyn. Jag har stött på den när jag tävlade med Kocklandslaget. Det var ett helvete. He he. Så det är lite pay back-time nu… Nej, ni är så duktiga, ni fixar det här.
Ola Wallin erkänner på fläcken att han aldrig lagat kanin.
– Det är ju ett så magert kött. Blir lätt torrt. Men det brukar ge sig när man får bekanta sig med råvaran. Förra sommaren gick till att träna på korv, nu får jag jobba med det här, säger han.
Det kan bli en kaninsommar.
.
Fotnot: En hel lammstek kan styckas i baklägg, innanlår, fransyska, rostbiff, ytterlår och filéhuvud.
Finalisterna i Årets kock 2020
- Ludwig Tjörnemo, Unilever, Stockholm, 347,5 poäng.
- Jesper Jakobsson, Restaurang Bhoga, Göteborg, 310 poäng.
- Henric Herbertsson, SK Mat och Människor, Göteborg, 295 poäng.
- Marcus Bremdal, Konstnärsbaren (KB), Stockholm, 295 poäng.
- Ola Wallin, Kroken och Bloom, Göteborg, 285 poäng.
- Christian Siberg, Omaka, Stockholm, 270 poäng.
- Jessie Sommarström, Urban Deli, Stockholm, 270 poäng.
- Luqaz Ottosson, Restaurang Rot, Romakloster, 240 poäng.
Så tog de sig till final
- 68 kockar lämnade in recept och ansökte om att får vara i Årets kock som är SM i professionell matlagning.
- 24 sållades ut till semifinalen första dag och tävlade med en egenkomponerad rätt som de kunnat träna på. Maxpoäng 160.
- De fick också göra ett test och identifiera 30 olika råvaror. Maxpoäng 40.
- 16 fick vara kvar till andra dagens tävlingar och uppgiften var att laga en vegetarisk rätt av en hemlig råvarukorg. Huvudråvara antingen potatis, rotselleri eller jordärtskocka. Maxpoäng 160.
- De gjorde också att ett metodprov. En lammstek skulle styckas i sex detaljer som också skulle namnges. Maxpoäng 40.
- 8 finalister möts i finalen som avgörs 17 september. Men tävlingarna består av flera olika moment under flera dagar. Det gäller alltså inte bara att laga rätter på kanin.
- På grund av covid-19 blir det en final helt utan eller med mycket lite publik på plats.
.
Följ vägen till Årets kock-finalen på tv-kanalen Godare. Godare ser du på Telenor, Com Hem, Canal Digital, Ownit, Viasat och Aftonbladet (utvalda program). Finalen sänds live på TV 4 Play den 17 september.
.
<div data-tipser-pid="5e9dbb65ebd5be000148735a" data-tipser-view="compact"></div>