”Drömmer om att få laga nobelmiddagen”
Årets kockfinalisten Louise Johansson lär dig laga burata med sting
Publicerad 2019-07-19
Louise Johansson, 33, vilar inte mycket i sommar. Hon laddar för fullt inför Årets kock-finalen i september.
– Det är precis som vilken elitidrott som helst, säger hon och berättar om oändliga timmar i köket, fysisk och mental träning.
– Jag sökte till Årets kock för att det har varit en dröm sedan länge och att jag älskar att utmana mig själv.
2011 blev Louise Johansson första vinnare av Sveriges Mästerkock. Efter det har det hänt mycket, hon frilansar som kock, har skrivit två kokböcker och utbildar sig till sommelier. Hon beskriver sin matlagning som bred som grundar sig i den svenska husmanskosten. Fast alltid med en välkryddad och personlig twist.
- Hur förbereder du dig för finalen?
– För tillfället håller jag på att ta fram ett riktigt bra recept på korv, det är är första tävlingsmomentet. Sen tror jag på att för lyckas i tävlingen att fysisk aktivitet A och O. Mitt recept är rörelse, matlagning, planering och minst sagt återhämtning för att hålla hjärnan i schack. Det är precis som vilken elitidrott som helst och i mitt schema ingår, förutom oändliga timmar i köket, även vilodagar, äta god mat, svettiga löprundor, styrketräning och mental träning. Sen så klart ha roligt på vägen!
- Vilka är dina styrkor?
– Mina styrkor är fram för allt jag är smaksäker. Jag har tävlat förut i att laga mat och jag vet att jag är otroligt stark mentalt och kan klara mycket under press.
- I videon ovan, lagar du ”grön burata med sting” – vad är hemligheten bakom rätten?
– Hemligheten är att maximera smakerna i en av huvudråvarorna, vilken i fallet är stjälkselleri. Jag gör en dressing som är helt grön på basilika och jalapeno, sen adderar jag i finhackad stjälkselleri som jag också serverar som ”sallad” till burratan, vilket förstärker hela smaken. Sen så klart citron, jag älskar syra!
När Louise kombinerar mat och dryck är själva syftet att hitta en balans och harmoni mellan maten och drycken.
– Generellt sätt kan man säga att lättare mat, till exempel pasta eller sallader passar med lättare drycker som ett veteöl eller en kombucha. Jag brukar utgå från det som sticker ut mest i maten.
- Hur ska vi bli bättre på att äta mer klimatsmart?
– För att äta mer klimatsmart tror jag att man som konsument behöver göra bra råvaruval, speciellt köpa svenska råvaror och efter säsong. Men så klart äta mer grönt och mindre kött. Inte slänga mat och försöka använda hela råvaran eller delar av den som vi är vana att slänga, man kan ju t ex äta nästan all typ av blast från morot, blomkål och betor. Våga utmana sig själv i att inte slänga något av råvaran.
- Vad har du för framtidsmål när det gäller mat? Förutom att vinna Årets kock?
– Först och främst vill jag vara med och bidra och utveckla svensk gastronomi. Jag vill fortsätta att utvecklas som kock, utmana mig själv inom yrket och gå utanför min comfort zone. Jag skulle gärna se att jag har en egen matlagningsstudio i framtiden. Sen drömmer jag om att få laga Nobelmiddagen, det skulle var ett så ärofyllt uppdrag.