Här är finalisterna i Årets Kock 2019
Åtta finalister är utsedda
Uppdaterad 2019-07-19 | Publicerad 2019-06-14
Årets Kock 2019 är inne i sin slutfas. Efter kvaldagen står det klart vilka åtta som får tävla om titeln Årets Kock i den kommande finalen.
– Det har varit en kul dag med mycket ångest, säger finalisten Lars Niklasson.
Sexton har blivit åtta. Efter två dagars kval har finalisterna i SM i professionell matlagning utsetts.
– Det var lite svajigt men jag är positivt överraskad över att vara vidare. Det har varit en kul dag med mycket ångest - och ett bra avslut, säger finalisten Lars Niklasson, till vardags hemmahörande på Stockholmskrogen Lilla Ego.
Tävlat i tre moment
Under kvalets andra dag fick de tävlande gå igenom tre moment:
- Laga två rätter utifrån en hemlig råvarukorg där gös utgjorde huvudråvaran.
- Råvarukännedom med totalt 40 råvaror i åtta olika kategorier.
- Metod och handlag under prepp och matlagning.
”Fantastiskt spännande”
Poängen från de tre momenten räknades ihop till en totalpoäng, varav de åtta främsta gick vidare till final.
Juryns ordförande Stefan Karlsson kommenterar finalisterna:
– Intressant att se ett sånt tävlingsmässigt erfaret startfält, samtidigt som det smyger sig in några i tävlingssammanhang mindre erfarna kockar. Det ska bli fantastiskt spännande att se vad som kommer att hända under finalen, inte minst med den första uppgiften som de fått, att stoppa korv, säger han.
Finalen äger rum den 12 och 13 september.
Här är finalisterna – sorterat efter placering i kvalet
- Jonas Lagerström, Etoile, Stockholm
- Lars Niklasson, Lilla Ego, Stockholm
- Ola Wallin, SK Mat & Människor, Göteborg
- Christian Siberg, Swedish Taste Stockholm, Stockholm
- Daniel Müllern, Unilever Food Solutions, Ystad
- Martin Moses, SK Mat & Människor, Göteborg
- Louise Johansson, Taste by Louise, Kungälv
- Alexander Sjögren, Restaurant Mutantur, Malmö