Hoppa till innehållAftonbladet

Idag Ostkakans dag

VÅGA VARA VEGO!

Uppdaterad 2014-03-25 | Publicerad 2014-03-21

Det tog ett tag, men nu är vegetarisk mat mer hett än udda.

Köttfri middag har blivit vardagsmat för fler och vegotrenden tycks vara här för att stanna.

Att leva av vegetarisk kost är definitivt inget nytt, världen är full av vegetarianer och har så varit sedan urminnes tider. Det är fullt möjligt för de allra flesta av oss att leva och må gott med hjälp av en balanserad och välplanerad vegetarisk diet. Men fortfarande är det bara runt 10 procent av oss svenskar som valt att helt avstå från att äta kött, enligt en ny undersökning från Demoskop.

Köttfria måndagar

I Sverige har vegetarianism tidigare förknippats med ett tydligt ställningstagande – för djuren, mot djurhållning eller kanske av religiösa skäl. Vege­tarianer har varit tvungna att tåla påtryckningar och svara på rumpnissefrågor (vofförårå?) som liknar dem en nykterist får på fest.

Men så blev det 2013, och någonting hände. Den köttfria måltiden vann ny mark och ordet vegetarisk fick en ny, möjligen lite mindre provocerande, klang. I synnerhet blev vegetarisk vardagsmat något för vanligt folk, om inte varje dag så åtminstone en eller ett par dagar i veckan. Den köttfria måndagen tog sig via framsynta kommuner och landsting in i var mans medvetande och det blev tydligt för allt fler att väl­lagad vegetarisk mat är något helt annat än råkost och sladd­riga burkbönor.

I slutet av året utmanade Mikael Persbrandt till och med machomännens hård­föra grönsaksförakt. I en intervju i DN i november luftade han åsikten att köttätande är både ointelligent och omodernt.

”Jag tror att jag i framtiden kommer bli vegetarian. Allt annat är korkat. Fattar du att föda upp de här stackars djuren och frakta dem runt Europa”, förklarade filmhunken. Persbrandt satte därmed fingret på ytterligare ett av de skäl som fått allt fler att välja bort kött. Djurhållningen är inte tipptopp världen över, och billigt kött är sällan svenskt.

Beyoncé visade vägen

Vego blev ett prisvärt och omvärldsmedvetet matalternativ i stil med närodlat eller kravmärkt. Vego blev trendigt och trenden tycks hålla i sig ända fram till påska.

Enligt en undersökning från vegoföretaget Hälsans kök var mer än hälften av alla svenskar förra året positiva till att byta ut någon av de klassiska kötträtterna på julbordet mot ett vegetariskt alternativ.

Möjligen var några av dem inspirerade av det amerikanska superparet Beyoncé och Jay-Z. Före jul bestämde de sig för att leva på vegankost i 22 dagar.

En andlig och fysisk rensning, skrev Jay-Z om utmaningen på sin blogg. Inspirationen kom från parets privata hälsoguru. Den personlige tränaren Marco Borges är ett av Hollywoods alla hälsoproffs som på senare tid visat att det definitivt går att kombinera en vegandiet med en aktiv livsstil.

På nätet får nya trender ofta fäste allra först. Vegotrenden är inget undantag. Bland de svenska bloggare som kammade hem utmärkelser vid Nordens äldsta bloggprisgala matbloggpriset förra året var fyra av de tolv prisbelönta bloggarna vego.

Nu har traditionella medier, Wellness inräknat, fattat vego-­galoppen. Köttfritt käk omskrivs allt oftare både på nyhetsplats och i mer nischade mat- och livsstilsmagasin. En högst ovetenskaplig sökning på en av landets största mediebevakningssajter visar att ordet vegetariskt omnämndes 33 procent fler gånger i pressen under förra året jämfört med 2012.

Påverkar moder jord

I mitten av januari i år kom det första numret av Matmagasinet Vego, Sveriges första helt växtbaserade mattidning. Mattias Kristiansson är chef­redaktör. För ett drygt år sedan startade han sin matblogg Vegoriket som innan året tagit slut hade minst 8 000 besök i veckan och var Sveriges största vegoblogg.

Mattias har sina egna teorier om varför vego plötsligt blivit mer okej.

– Folk har blivit mer med­vetna om hur köttet påverkar miljön. Genom att avstå kött ibland gör man något för miljön och jag tror att många gillar känslan av att man kan vara lite vardagshjälte då och då.

Att det inte är svårt att laga riktigt god vegetarisk mat, och att det nu finns gott om recept, inte minst på internet, är ytter­ligare faktorer som Mattias tror har påverkat vegotänket i rätt riktning.

– Alla kan äta köttfritt. Det är gott, inte krångligt, att laga vego. Det tror jag folk har börjat förstå nu, säger han.

Fler väljer vego

En stor undersökning från Livsmedelsverket från 2001 visade att cirka 1 procent av Sveriges befolkning är vegetarianer.

I mars i år kom en ny undersökning som Demoskop har gjort på uppdrag av organisationen Djurens Rätt. Av 1000 tillfrågade svarade cirka 10 procent att de inte äter kött.

MIA SAHL

Följ ämnen i artikeln