Comfort food – maten som ger ren njutning
Uppdaterad 2020-09-25 | Publicerad 2020-09-21
Comfort food – mat som belönar och tröstar kan vi alla behöva ibland.
Med erfarenhet av matnojor och ät-scheman vill Agnes Gällhagen befria oss från alla pekpinnar och ångest runt mat och istället göra den till vår superkraftkälla.
– Få saker kan trösta mig som en plåt med ugnsrostad sötpotatis och stekt halloumi gör, eller få tankarna att klarna som en kopp mockalatte med mandelsmör och chili, säger Agnes Gällhagen.
Matkreatören Agnes Gällhagen med matbloggen Cashew kitchen debuterar med kokboken Comfort food.
I kokboken har hon samlat sina bästa recept för tillfällen då vi kanske behöver lite extra tröst, fira att något gått bra, varit jobbigt eller när vi bara behöver belöna oss själva med lite omtanke.
– Maten ska användas som en superkraftkälla och inte något som framkallar ångest, säger Agnes Gällhagen.
Kokboken är en kärleksförklaring till den hemlagade maten. Agnes Gällhagen har själv erfarenheter av att maten kan vara en fiende. Efter år av försiktigt navigerande runt vad man får och inte får äta så tröttnade hon och vill hitta tillbaka till njutningen och glädjen med mat.
Här bjuder Agnes Gällhagen på fem läckra recept ur den högst personliga kokboken Comfort food.
Fler recept hittar du på Agnes Gällhagens blogg cashew-kitchen.com.
Medelhavstacos 2.0
Fyll tortillabröden med marockanska smaker av ugnsrostade grönsaker, kryddiga kikärtor, smulad fetaost och toppa med en smakrik grön och het sås.
Edamamepasta med purjolök och sesam
Den här goda pastan blir snabbt en vardagsfavorit. Toppa kalaset med riven parmesanost och rostade sesamfrön.
Spenatcrêpes med halloumi och vitlöksstuvad svamp
Fyll de läckert gröna crêpsen med vitlöksdoftande svampstuvning och grillad halloumi.
Chokladmousse med saltad mandelgrädde
Smält en hel kaka mörk choklad och vispa samman den med krämig kokosgrädde, avokado, lönnsirap, salt och vanilj.
Chokladtryffel med lakrits
Läckert mjuka bollar med fin smak av lakrits. Torkade dadlar behöver ligga i blöt först.
Agnes Gällhagen med sin bok Comfort food, Norstedts.