Hög tid för frossa!
Uppdaterad 2018-12-11 | Publicerad 2014-12-23
Är du trött på sockerchocker?
Testa något nytt och nyttigt! Wellness bloggare ”Kocken i klackar” bjuder på tre ljuvliga julrecept.
Recept & foto: MARIA POGOSJAN
Tänk dig doften av nybakta lussekatter och ett kök fyllt av godsaker. Att baka sitt eget julgodis är ett perfekt sätt att komma i stämning.
– Om du bakar själv så vet du vad det innehåller och vad du stoppar i dig. Jag tycker dessutom att det är godare att baka själv, man vet att det är gjort med kärlek, säger Wellness bloggare Maria ”Kocken i klackar” Pogosjan.
Hur kan man börja baka nyttigare?
– Börja med att titta på originalreceptet och se om du kan byta ut något. Testa att skippa sockret och söta med dadelsirap eller stevia i stället. Och prova mandelmjöl i stället för vetemjöl. Mandelmjöl är min bästa vän i köket!
Vad är din favorit bland julgodiset?
– Jag gillar verkligen raw snöbollarna… Men min absoluta favorit bland julgodis är nog chokladtryfflar.
JULGODIS MED YOGHURT
PERFEKT MELLANMÅL
8 bitar
Du behöver:
3 dl turkisk yoghurt
3 msk dadelsirap/
agavesirap
1 dl kokosflingor
Topping:
färska jordgubbar
torkade tranbär
Gör så här:
1. Blanda ihop yoghurten, sirapen och kokosflingorna.
2. Häll smeten i en form med bakplåtspapper.
3. Hacka jordgubbarna i mindre bitar och strö över botten och gör sedan samma sak med de torkade tranbären.
4. Ställ in julgodiset i frysen i cirka 1 timme.
5. Dela upp i 8 bitar med en kniv. Ät!
LUSSEBULLAR
FÖRNYAD KLASSIKER
6 stycken
Du behöver:
50 g smör
2 ekologiska ägg
4 msk stevia strö
3 dl mandelmjöl
1 dl profiber
2 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver
1 påse saffran
4 msk kvarg
Gör så här:
1. Värm ugnen på 200 grader. Börja med att smälta smöret. Under tiden kan du vispa ihop äggen och stevian.
2. Blanda ihop alla torra ingredienser i en bunke.
3. Häll i äggsmeten, mandelmjölken, kvargen och det smälta smöret.
4. Bland noga, gärna med händerna.
5. Forma degen till lussekatter, ha russin på och pensla med ägg eller vatten.
6. Ställ in i ugnen i cirka 15–20 minuter. Hoppas det smakar!
RAW SNÖBOLLAR
SMARRIG DESSERT
8 stycken
Du behöver:
1 ½ dl mandelmjöl
1 dl kokosflingor
1 msk kokosolja
2 msk saft från en citron
2 msk agavesirap
Gör så här:
1. Blanda ihop alla ingredienser i en skål.
2. Forma degen till små bollar och rulla i kokosflingor. Servera!