Aftonbladet

Dagens namn: Uno

John Bauer festar vidare

Anders Hultin och Rune Tedfors.

John Bauer var skolkoncernen som gick i konkurs på försommaren.

36 skolor lades ner och över tusen lärare förlorade sina jobb.

11 000 elever drabbades.

I går avslöjade SVT-dokumentären ”Skolfesten” vad som egentligen föregick konkursen. 

Från början var John Bauer en skola i Jönköping. Det gick bra för grundaren Rune Tedfors. Han hade ett genialt skolkoncept. Eleverna behövde inte läsa böcker, i stället fick de en dator och en massa fri tid i skolan.

Det var så populärt att Rune Tedfors kunde öppna nya skolor. När han 2006 hade kommit upp i 27 skolor slogs de samman i en koncern.

Med Rune Tedfors i spetsen sålde ägarna skolorna till ett nybildat bolag som de själva ägde. Prislappen på affären var 450 miljoner och det var pengar som de inte hade. Alltså lånade de drygt hälften av banken och resten blev de gamla ägarna skyldiga de nya ägarna.

Ägarna fick alltså 250 bankmiljoner på direkten och dessutom flera miljoner om året i räntor på sin skuld till sig själva. Sedan starten 2006 har John Bauer-skolorna betalt över 200 miljoner i räntor.

Den här festen har alltså bekostats av skolpengen. I tv-dokumentären berättar lärarna att ekonomin blev sämre och att de fick snåla ute på skolorna. När resurserna minskade sjönk skolresultaten.

Ägarna fick miljoner medan hälften av eleverna gick ut med underkända betyg.

2008 såldes John Bauer till riskkapitalbolaget Axcel för 675 miljoner. Men någonstans på vägen tröttnade eleverna. Allt färre sökte sig till John Bauer och de allra sista lämnade i samband med konkursen. Eleverna har förlorat skolår som de nu får ta igen någon annan stans.

Grundaren Rune Tedfors och senaste vd:n Anders Hultin har köpt nya skolor. Nya elever betyder nya friska skolpengar. Skolfesten kan rulla vidare.

Följ ämnen i artikeln