Katalonien borde stanna i Spanien
Katalonien i östra Spanien slutade med seger för de separatistiska partierna.
Söndagens val iValresultatet beror till stor del på den ekonomiska krisen och den spanska regeringens oförmåga att hantera de regionala spänningar som alltid funnits. Katalonien är rikt och många anser att de betalar för mycket till övriga landet.
Det finns också en oro för att Kataloniens kulturella särart och språk är hotade.
Såren finns kvar
Konflikten är inte ny och regeringen i Madrid har genom åren prövat olika strategier för att hålla ihop landet. Under Franco-diktaturen var repressionen stenhård vilken skapade sår som fortfarande finns kvar.
Efter att demokrati infördes på 1970-talet har Spanien successivt försökt hitta en nationell kompromiss där landet förblir enat samtidigt som områden som Baskien och Katalonien fått möjlighet till viss autonomi. Den förra socialistiska regeringen ville efter valet 2008 överlämna betydande makt till lokala beslutsfattare. När borgerligheten sedan vann 2011 stoppades planerna. Dessutom har högern i Madrid angripit både aborträtten och demonstrationsfriheten vilket har bidragit till en allt starkare opinion för självständighet.
Hamnar sist i kön
Så vad händer nu?
Resultatet är tveklöst ett steg mot självständighet, men det är inte riskfritt. För det första fick separatisterna bara 47,8 procent av rösterna. Majoriteten i parlamentet beror på valsystemet.
För det andra är det svårt att dela upp vad som en gång fogats samman. En skilsmässa kan slå hårt mot ekonomin och välfärden.
För det tredje har EU-kommissionen gjort klart att Katalonien hamnar sist i kön för att gå med, vilket ställer katalanerna utanför den inre marknaden och politiken i Europa.
Det rimliga vore nu att regeringen i Madrid överger sin nuvarande hårda linje och öppnar för en ny kompromiss med ökad autonomi och kontroll över den egna ekonomin. Men då krävs mindre av prestige från båda sidor.
Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.