Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Ungern blir ett litet Ryssland

UNGERN. Den som tror att Ungern är ett normalt land bör läsa den nya grundlag som trädde i kraft första januari 2012. Den inleds med nationalistiska referenser till stolthet över att kungen Sankt Stefan förde in Ungern i det kristna Europa för tusen år sedan. Den grundlagsfäster en konservativ social- och familjepolitik, saknar tillräckligt skydd för grundläggande fri­heter som pressfrihet och inskränker rättsväsendets oberoende.

Sveriges EU-minister Birgitta Ohlsson (FP) hör till de mer högljudda kritikerna.

– Jag trodde aldrig att man skulle ­behöva ha den här typen av diskussioner i Europa 2013, att ett land på punkt efter punkt skulle utmana mycket av det som är EU:s grund, sa hon till TT i måndags.

Kan ändra grundlagen

Det nationalistiska och konservativa partiet Fidesz har två tredjedels majoritet i ungerska parlamentet. De kan därmed ändra grundlagen på egen hand, vilket de gjorde senast i måndags. Denna gång är författningsdomstolen under attack. Det handlar om politisk vedergällning för att domstolen underkänt lagar som strider mot grundlagen.

Saknar demokratisk ambition

Tidigare har Fidesz ändrat vallagen på ett sätt som gör det mycket svårt för ­något annat parti att vinna. De är därigenom på väg att forma en nationalistisk de facto enpartistat i Europas mitt. Det är knappast en slump att ledande Sverigedemokrater återkommande framhåller Ungern som ett föredöme.

Premiärminister Viktor ­Orbán tillhör samma politiska familj i Europa som ­Moderaterna och andra konservativa partier.

De har därför sett genom fingrarna med den allt mer auktoritära politiken. Kritiken har i stället kommit huvudsakligen från ­socialdemokrater och liberaler.

Det vi ser i Ungern är del av en större trend. I vår del av världen tydligast representerad av Ryssland där Vladimir Putin visserligen är folkvald men saknar varje demokratisk ambition. Fenomenet kallas ibland ”managed democracy”, styrd demokrati. De yttre formerna är kvar, men tömda på varje meningsfullt demokratiskt innehåll. I Kaukasus och längre österut är detta norm.

EU borde dra in bidrag

EU bör inte acceptera att Ungern ­utvecklas till en mindre version av Putins Ryssland. Unionen ställer hårda krav på nya medlemmar men saknar i dag i praktiken muskler ifall någon medlemsstat ­utvecklas i fel riktning. Det är inte hållbart.

Om inte den ungerska regeringen ­byter färdriktning borde EU dra in bidragen och överväga att suspendera deras rösträtt i unionen. I förlängningen kan ­inte en auktoritär stat som bryter mot mänskliga rättigheter tillåtas vara medlem i EU.

Följ ämnen i artikeln