Kongresshotellet kartlägger facket
Den socialdemokratiska partikongressen pågår som bäst i Göteborg. Trots det förfärliga som hänt i Stockholm fylls lokalerna i Svenska mässan av ombud, ministrar och lobbyister, och även om stämningen är allvarlig pågår arbetet ungefär som det brukar när det högsta beslutande organet i arbetarrörelsens politiska gren samlas i Göteborg.
Det betyder bland annat att ombud och ministrar finns inbokade på lyxhotellet Gothia Towers i direkt anslutning till kongresslokalerna. På det sättet behöver kongressdeltagarna inte ens lämna huset.
Gothia Towers är ett av de hotell som varslats om strejk. Om inget nytt kollektivavtal finns färdig på morgonen den 19 april lägger de anställda ner arbetet.
Handlar om löner
Konflikten handlar om lönerna. Facket, Hotell- och restauranganställdas förbund, vill ha en satsning på de lägst avlönade, precis som i de avtal som till exempel träffats för industrin och handeln.
Det vägrar arbetsgivarna i Visita gå med på. I restaurangbranschen skulle en låglönesatsning beröra väldigt många.
Alltså varslade facket om konflikt och fyra andra LO-förbund har redan utlovat sympatiåtgärder.
Allt det där visste ombuden när de åkte till Göteborg. Däremot är det frågan om de visste att ledningen för Gothia Towers har försökt kartlägga om de anställda är medlemmar i facket?
För tidningen Hotellrevyn berättar Cecilia Eriksson som sitter i styrelsen för fackklubben på Gothia Towers att de anställda i slutet av veckan fick en blankett. Där skulle de fylla i uppgifter om sin fackliga tillhörighet.
- Vi lyckades stoppa den. Nu försöker vi lugna ner allt. Många har blivit rädda, säger Eriksson till Hotellrevyn.
Blir rädda
Naturligtvis har de anställda blivit rädda. De arbetar i en av de branscher som har den lägsta andelen fackligt anslutna på den svenska arbetsmarknaden, och där alla arbetsgivare verkligen inte är seriösa.
Lönerna är låga, arbetstiderna hopplösa och otrygga anställningar är mer regel än undantag.
Att hota med strejk är ett stort steg, även om det är för att försvara sin rätt till samma lönepåslag som anställda i andra branscher redan fått. Om då chefen sticker fram ett papper och kräver att få veta om du är med i facket är det klart att det uppfattas som ett hot.
Det kan de socialdemokratiska kongressombuden fundera på när de i kväll lägger sig i sina hotellsängar.
Att kartlägga de anställdas fackliga medlemskap på det här sättet kan dessutom vara olagligt, en kränkning av föreningsrätten. Ledningen för Hotell- och restaurangfacket tittar på den saken nu.
En stark lokal fackklubb har nu tvingat ledningen för Gothia Towers att dra tillbaka blanketten. Men hotellet där den socialdemokratiska partitoppen bor är inte ensamt då allt tyder på att initiativet kommer från arbetsgivarorganisationen Visita.
I stället för att tillsammans med facket och de statliga medlarna söka en lösning på åsiktsskillnaden väljer alltså Visita att kartlägga och skrämma enskilda anställda. Det är faktiskt för dåligt.
Fyra LO-förbund har hittills varslat om sympatiåtgärder för de hotell- och restauranganställda. Om inte Visita genast ger upp försöken att kartlägga de anställda lär det mycket snart vara betydligt fler.