Unga i Polen vill inte ha tvillingarna

Alla hennes vänner har flyttat utomlands, men Karolina Lukosik, 18, stannar i Polen.

Även om hon hatar polsk politik är det hennes land. I morgon tänker hon rösta för första gången.

Valet kallas det viktigaste sedan kommunismens fall 1989. Det avgör om det egenartade tvillingstyret med Lech och Jaroslaw Kaczinsky ska fortsätta.

Den förre är president och har tre år kvar på posten. Den senare är premiärminister. I somras sprack hans regeringskoalition och det är därför Polen har nyval.

Karolina Lukosik vet inte hur hon ska rösta. Men det blir inte på bröderna Kaczinskys Lag och rättvisa, PiS. Hon tycker inte om deras homofobi.

Hos de unga har det moralkonservativa regeringspartiet inte många väljare, särskilt inte bland studenterna i Warszawa.

– Jag gillar inte deras aggressiva stil, säger Paulina Rogatko, 20.

– De talar bara om gamla tider och har ingenting för oss unga.

Hon tänker rösta på det största oppositionspartiet, Medborgarplattformen, PO. Även det ligger till höger, men är mer liberalt i ekonomiska frågor och definitivt mer salongsfähigt och Europaanpassat.

Partiledaren Donald Tusk sopade mattan med premiärminister Kaczinsky i tv-debatten, enligt experterna. Vad de äldre väljarna på landsbygden och i småstäderna, tvillingarnas starka fästen, tyckte är kanske en annan sak.

De dominerande högerpartierna väntas få runt trettio procent vardera. De härstammar båda ur fackföreningsrörelsen Solidaritet som besegrade kommunismen under 1980-talet.

Den historiska uppgörelsen innebar att kommunisterna gav upp makten mot att ett streck ströks över det som varit. Det var priset för den fredliga övergången till demokratin. Men en följd blev att gamla makthavare kunde roffa åt sig i det nykapitalistiska samhället samtidigt som andra for illa under omställningen.

Att en gång för alla göra upp med detta ser bröderna Kaczinsky som sin patriotiska mission. Men det har urartat och splittrat samhället på ett sätt som fått framför allt unga polacker att vända både det egna landet och politiken ryggen.

– Över två miljoner ungdomar har lämnat Polen sedan vi kom med i EU. De flyttar inte bara för att de tjänar bättre utomlands utan också för att de inte gillar samhällsklimatet här, säger Sylwia Krajewska på Medborgarplattformens partikontor.

Det högsta politiska priset har de tidigare regerande socialdemokraterna fått betala. I det senaste valet föll partiet från 40 till 11 procent. Korruptionsaffärer spelade en stor roll.

Nu har en ny generation tagit över och partiet ingår i vänstercenteralliansen LiD.

I ett gathörn stöter jag på ett av partiets framtidsnamn, Tomasz Kalita, 28, som bedriver en energisk kampanj för att komma in i parlamentet sejmen.

– Vi vill ha ett öppet, modernt och proeuropeiskt Polen, säger han.

– Inte ett konservativt och tillbakablickande.

Kanske är det just detta det polska valet handlar om. Om kampen för modernitet i ett land med en djupt rotad konservatism och religiositet.