Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Hillary mot resten i presidentvalet

På ett valmöte med Hillary Clinton förra året slogs jag av hur liten hon såg ut på scenen.

Nu är det mindre än ett år kvar till presidentvalet och politiskt är Hillary Clinton huvudet högre än alla andra kandidater. Det är hon mot resten, alla män.

Senatorn från New York har två slag att utkämpa innan hon kan flytta tillbaka till Vita huset där hon bodde med sin man, förre presidenten Bill Clinton, 1993 till 2001.

Hon måste först besegra sina demokratiska medtävlare i de primärval som inleds i början av januari. Hon leder stort och utsätts för allt hårdare angrepp.

Hillary Clinton har mest pengar av alla och en formidabel kampanjorganisation. Hon leder bland alla grupper. Fler arbetare föredrar henne framför den populistiske John Edwards. Fler svarta stöder henne än den afro-amerikanske Barack Obama.

Hillary Clinton ses som ambitiös, kompetent och tuff. Fortfarande finns dock ett stort motstånd. Fyra av tio har starka känslor emot henne. Det är inte konstigt eftersom hon har varit högerns hatobjekt i snart två decennier.

Rivalerna i det egna partiet hoppas att hon ska snubbla i starten. I delstaten Iowa som är först ut att välja kandidat är det ovanligt jämnt. Hon ligger sida vid sida med Edwards och Obama.

Även om hon inte vinner Iowa har hon stora chanser att avgöra kampen i början av februari då 22 delstater över hela landet har primärval. Kan hon behålla sin stora nationella ledning är striden över då. Det ger Hillary Clinton gott om tid att förbereda sig för titelmatchen nästa höst.

Just nu ser motståndaren ut att bli den hårdföre förre borgmästaren i New York Rudy Giuliani. De har minst sagt olika syn på USA:s roll i världen. Det framgår tydligt av deras respektive bidrag i tidskriften Foreign Affairs under hösten (www.foreingaffairs.org).

Rudy Giulianis artikel har kommenterats på denna sida (17/9). För honom överskuggar kriget mot terrorismen allt annat. Det är ingen tillfällighet att de neokonservativa ideologerna nu flockas i hans stab. De ser i honom en ny Bush, fast kompetent.

Hillary Clinton lovar i sin artikel att inom 60 dagar dra tillbaka de amerikanska trupperna från Irak. Hon vill återskapa respekten för USA och amerikanskt ledarskap genom att delta fullt ut i det internationella samarbetet.

Hon vill att USA ska ta ledningen, i stället för att vara bromskloss, i kampen mot klimatförändringarna. Hon talar om att skapa miljoner nya gröna jobb och vill att det nya avtalet som ska ersätta Kyoto ska vara på plats redan 2010, två år före tidsplanen. Och att det denna gång ska omfatta alla länder.

Inrikespolitiskt är sjukförsäkring för alla hennes viktigaste fråga. När det gäller ekonomin, som amerikanarna sätter som nummer ett, får hon draghjälp av de goda åren under sin makes presidenttid.

Klarar hon attackerna och smutskastningen som väntar i den rekordlånga valkampanjen? Ett vet vi?–?Hillary Clinton har stått pall förr.