Övertro på kärnkraft gör elräkningen rekorddyr
Ebba Busch tänker lura dig igen
Elräkningen för december chockar nu svenska familjer. Stödet från staten dröjer. Enligt energiminister Ebba Busch ska pengarna betalas ut i februari, under sträng sekretess. Vi får väl se hur det går med det.
Europa upplever en energikris. Varmt väder och import av flytande gas gör kanske att de tyska gaslagren är ganska välfyllda, men Putins krig har kostat. Och det fortsätter att kosta. Att tyska politiker gjorde ett misstag när de gjorde sig beroende av gasledningarna under Östersjön kan till och med Ebba Busch hålla med om idag.
Märklig slutsats
Det märkliga är slutsatsen som hon och hennes regering har dragit. Den stavas nämligen en ensidig satsning på kärnkraft.
Märklig, inte bara för att eventuella kraftverk som skulle kunna vara färdiga om tio eller femton år inte lättar bördan för familjer som undrar hur de ska kunna betala för elen nu. Regeringens linje är konstig också på det sättet att Europas, och Sveriges, energikris inte bara handlar om putinpriser på gas.
Det vi går igenom i vinter är också en kärnkraftskris.
Europaperspektivet
Låt oss ta det europeiska perspektivet först. Frankrike är Europas stora kärnkraftsproducent. Totalt har man 56 reaktorer. Atomkraftverken står normalt för 75 procent av landets elförsörjning, och i vanliga fall exporterar Frankrike el.
I år har det varit annorlunda. 26 franska kärnkraftsreaktorer, nästan hälften, har stått stilla. Några därför att underhållet ligger efter, andra därför at de helt enkelt är skadade. Kärnkraftverk är känsliga saker. Frankrike har tvingats importera el.
Situationen i Sverige är inte mycket annorlunda. Ebba Busch pratar gärna om de reaktorer i Ringhals som Vattenfall bestämde sig för att stänga 2015. Ett strikt kommersiellt beslut enligt alla inblandade.
Står stilla sedan augusti
Däremot har vi inte hört energiministern säga något om reaktorn Ringhals 4. Den står stilla sedan i slutet på augusti, efter ett misstag i samband med ett underhållsstopp. Torrkokning av en tryckhållare är en beskrivning.
Hur som helst har reaktorn utanför Varberg inte producerat el sedan haveriet. Det är en av orsakerna till rekordpriserna. Förhoppningen är att den ska starta igen i slutat av februari, ungefär när hushållen får sitt elstöd om vi nu ska lita på Ebba Busch.
Planerbar kraft?
Kärnkraften är en del av den europeiska energikrisen i vinter. Någon gång borde också en svensk energiminister fundera på vilka slutsatser vi bör dra av det.
Galopperande gaspriser i spåren av Putins krig i Ukraina är en orsak till Europas energikris. Men en annan orsak är att kärnkraftverk står stilla, i Frankrike och i Sverige.
Ändå hävdar regeringen och Ebba Busch att kärnkraft i framtiden är lösningen på dagens energikris. Har de rätt, eller borde energiministern tänka om?
I chatten diskuterar Ingvar Persson energipolitik med läsarna.
Denna chatt är stängd.
Klockan har passerat halv tio och det är dags att stänga chatten för idag. Jag villl tacka alla som bidragit med frågor och synpunkter.
Hej Marie.
Vad ska jag säga? Att energipolitiken inte är det enda området där dagens regering kommit undan med lögner och halvsanningar. Och att det nog har ställts kritiska frågor, men att många väljare tydligen valde att tro på svaren.
Hej!
Regeringspartierna och Timbro / Svenskt Näringsliv har bluffat svenska folket hela valrörelsen (och fortsätter) om orsaken till elpriserna och nedstängningen av kärnkraften. De kom till makten mycket pga dessa upprepade lögner. Media ska granska och avslöja lögner, det är dess uppgift. Den uppgiften gjordes inte och nu är vi där vi är. Fortfarande upprepas lögnerna i public service utan motfrågor. Det är under all kritik!
Sverige producerar mer el än någonsin och exporterar mer el än någonsin, mest i hela EU. Detta pga utbyggnad av vindkraft.
Marie Åkesdotter25 jan 2023Hej Mathias.
Jag vet faktiskt inte om det verkligen gått upp för regeringen att det behövs en långsiktig överenskommelse. På mig låter det mer som man tycker att alla som bockar och bugar är välkomna att bocka och buga.
Men du har rätt. Man kan undra hur länge näringslivet har tålamod.
Det står väl rätt klart att regeringspartierna hade en politik för att vinna valet, inte för att styra landet.
Nu några månader in på mandatperioden har man t ex kommit på att det inte kommer byggas några reaktorer utan en energiöverenskommelse. Och typ den enda sådana som man lyckats få ihop i det här landet hoppade man själva av, av valtaktiska skäl.
Jag fortsätter undra hur långt tålamod näringslivet har med dessa ministrar.
Mathias K25 jan 2023