MP – ett parti som alla andra

”För den som verkligen vill påverka finns ingen väg tillbaka”

Udda ämnesval Temat i Gustav Fridolins nya bok är arbete, tillverkning och industri – ett udda ämnesval för en grön ledare. Men ett grönt parti med ambitioner att påverka måste ha svar även på frågor om jobb och omfördelningspolitik – vilket gör Miljöpartiet till ett parti som alla andra.

I år ser det ut som Karlstad har erövrat platsen som kongresstaden på modet. För någon vecka sedan höll Moderaterna sin rikskonferens här, och i dag inviger Miljöpartiet sin kongress i den värmländska huvudstaden.

Det hade kunnat vara en lite senkommen reaktion på påståendet att som Karlstad röstar röstar också Sverige. Senkommen därför att det inte riktigt stämmer. I det senaste valet fick Socialdemokraterna lite fler röster i Karlstad än i riket, och Moderaterna lite färre.

Det kongressande Miljöpartiet fick strax över åtta procent. Några tiondelar bättre än i riket.

Vildvuxna kongresser

Orsaken till Karlstads nya ställning beror nog trots allt inte på valsociologin. Snarare handlar det om att staden fått ett nytt toppmodernt konferenscenter – med Klarälven direkt utanför fönstret som det heter i reklamen.

Miljöpartiets kongresser brukade – precis som partiet självt – vara ett slags lättare underhållning i den svenska politiken. Krångelutskott, lustiga kläder, ovårdade skägg och kollektiva övningar.

Försöker återta en roll

Något av det där finns kvar. Kongressidan på nätet utlovar hjälp med förmedling av hunddagis, och programmet lämnar gott om tid för folkbildnings­övningar som påverkanstorg.

Dessutom är ledarfrågan fortfarande öppen, i alla fall vad gäller det kvinnliga språkröret. Det är knappast regel i svensk politik.

Ändå är det på det hela taget inte längre något udda eller kufiskt över det parti som träffas i Karlstad. Under Maria Wetterstrand och Peter Erikssons ledning har partiet tagit stora steg mot att bli ett politiskt parti bland andra. Det rödgröna samarbetet – med sikte på regeringskansliet – är det viktigaste exemplet.

Nu är det samarbetet upplöst, och Miljöpartiet försöker delvis återta rollen som en kraft utanför höger-vänsterskalan. Men för den som verkligen vill påverka samhällsutvecklingen finns ingen väg tillbaka.

Gustav Fridolin – det givna ­valet av manligt språkrör – är en av författarna till den nyutkomna boken ”Maskinen och Människan”. Temat, som delvis växte fram under den senaste valkampanjen, är arbete, tillverkning och industri. Ett udda ämnesval för en grön ledare kan det tyckas.

Måste ha svar på mer

Men bokens bärande tanke – att det är i omställningen till ett hållbart samhälle framtiden och jobben skapas – sorteras in i bilden av ett parti som inte längre vill ställa sig i vägen för utveckling. Ett grönt parti med ambitioner att påverka måste ha svar på ödesfrågor om miljön, men också på frågor om jobb och fördelningspolitik.

I den meningen är Miljö­partiet precis som andra.

Följ ämnen i artikeln