Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Verner, Valter

Alarmister styr flyktingdebatt

En läsare skickar en bild av ett beslut från Migrationsverket.

"Migrationsverket registrerar därför ditt födelsedatum till 1999-10-10, det vill säga att du fyller 18 år dagen för beslut i ditt ärende. Ditt ärende kommer därför att bedömas enligt den ordning som gäller för vuxna."

Det är detta som kallas "åldersuppskrivning", allstå att tjänstemän ändrar flyktingungdomars födelsedatum så att de är över 18 år och kan utvisas. I detta fall har utredningen tydligen visat att ungdomen i fråga alltså fyller år exakt samma dag som beslutet fattades.

”Födelsedag”

"Tror du att människor i gemen vet om att åldersuppskrivningarna brukar se ut så här?" frågar läsaren ilsket.

Nä, det tror nog få.

Att Migrationsverket godtyckligt sätter födelsedagar så att de sammanfaller med beslutsdatum strider lite mot den gängse bilden av svensk rättssäkerhet. Hade ungdomens "födelsedag" infallit dagen innan skulle hen ju varit ett barn och fått stanna.

Det kommer många brev som detta, varje dag vädjar plastmammor och pappar, syskon och idrottsföreningar om att vi ska uppmärksamma fall där någon riskerar utvisning, där någon fått sin ålder uppskriven på skakiga grunder.

Men det är sällan nödropen når hela vägen in i samhällsdebatten. Det är som att medkänslan fått soppatorsk.

Inte hållbart

I regeringen har hittills Socialdemokraterna styrt migrationspolitiken medan Miljöpartiet fogat sig. Det är knappast en hållbar relation på sikt.

Nyligen gjorde SVT:s Uppdrag granskning sitt bästa för att nyansera bilden av att ungdomar riskerar att dö om de skickats till Afghanistan.

"Uppdrag granskning hittar bara uppgifter om en afghansk kille som har dödats efter att ha blivit utvisad från Sverige." var slutsatsen.

"Bara" en.

Ompröva

Afghanistan är naturligtvis livsfarligt för alla, den som är osäker kan slå på närmsta TV. Och åldersuppskrivningarna har aldrig varit särskilt rättsäkra. Handläggningstiderna är dessutom så långa att många hinner fylla 18 på riktigt. Med normal handläggningstid hade betydligt fler fått stanna.

I sak finns goda skäl att ompröva politiken.

Just nu pågår en diskussion inom regeringen om detta. Hur tungt väger humanismen när alarmister på högerns ledarsidor sedan flera år satt tonen i samtalet?

Följ ämnen i artikeln