Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Verner, Valter

Ett europeiskt 11:e september

15 November 2015. Terrordåden i Paris

Antagligen uttrycks det bäst i Nato-stadgans artikel fem, ett angrepp på en är ett angrepp på alla. I går var Globen i Stockholm upplyst den franska flaggans färger. Liksom operahuset i Sydney, ­Empire ­State Building i New York och den monumentala Kristusstatyn i Rio de ­Janeiro.

Islamiska ­statens attack var utstuderad ­in i minsta detalj, de angrep försvarslösa ­civila i kärlekens och ljusets huvudstad, de valde fredagen den trettonde som datum och en av måltavlorna var en vänskapsmatch mellan Tyskland och Frankrike i fotboll.

Det vi upplevde i fredags kväll har kallats ett europeiskt 11 september. Det ligger mycket i det.

Angrepp i Beirut

Dagen innan genomförde terrorsekten ett annat angrepp på försvarslösa civila, i Beirut i Libanon.

43 människor dog, hundratals är skadade. En självmordsbombare slog till mot en moské, en annan mot ett bageri.

I går rapporterades att kurdiska styrkor hittat en ny massgrav utanför den nyligen återerövrade staden Sinjar i Irak. Graven innehåller lämningar efter 78 kvinnor i åldrarna 40 till omkring 80. De tillhörde folkgruppen jazidier och när IS erövrade staden togs alla flickor och yngre kvinnor som sex­slavar. Kvinnor över 40 dödades.

Över 200 turister döda

Samtidigt som vi sörjer Paris minns vi också det ryska charterplan som för två veckor sedan störtade i Sinai på väg från turistorten Sharm el-Sheikh i Egypten.

Över två hundra turister på väg mot S:t Petersburg dog i öknen.

Vad som hänt är ännu oklart men Islamiska staten har tagit på sig dådet.

I går flaggade försvarsalliansen Nato på halv stång för att hedra offren i Paris.

Utanför Frankrikes ambassader i EU:s huvudstäder lämnade människor blommor och ljus.

Turkiets linje håller inte

I dag behöver EU och Nato samla världens länder för att sätta punkt för Islamiska staten. Ett av de viktigaste länderna kommer att vara Turkiet.

De har hittills försökt sitta på dubbla stolar i kampen mot IS. Den linjen håller inte längre.En ­attack på ­Paris är också en attack på Ankara.

Turkiet har Natos näst största försvarsmakt och gränsar till krigsområdet, de har stora mängder mekaniserade förband bara ett stenkast från striderna. Som ett muslimskt land har Turkiet även en stor symbolisk betydelse. Genom attackerna 11 september ville Usama bin Ladin skapa en konflikt mellan kristendom och islam. Nu vill terrorsekten Islamiska staten samma sak.

De vill splittra vårt samhälle längs religiösa och etniska linjer och öka polariseringen mellan olika grupper.

Vi ska göra precis tvärtom.

Genom att bygga en så bred koalition som möjligt, genom att samla människor oavsett religion och bakgrund, är vi starkare än vilka politiska extremister som helst.