Stefan Löfven – du får skylla dig själv

Kärnkraftsspöket finns kvar Gärna energiöverläggningar, Stefan Löfven, men bara om de också leder till ett tryggare Sverige.

19 februari 2012. Kärnkraft

Förväntningarna på Stefan Löfven är stora.

I veckan som gick väckte han hela kärnkraftsetablissemanget till liv när han föreslog nya energiöverläggningar. Övertolkningarna var enorma. När Stefan Löfven antydde att han ville börja förhandlingarna med ett vitt papper tolkades det omedelbart som nya reaktorer.

Dagen därpå gick kärnkraftsindustrin och reaktorforskningen ut i en bredsida på DN Debatt. Den nya reaktorn ”bör byggas i Oskarshamn”.

Från vitt papper till reaktorbygge på ett dygn. Så fort kan det gå att tolka ett tvetydigt budskap.

Stefan Löfven får skylla sig själv. Han kommer från IF Metall där han har förespråkat nya reaktorer. Sedan blir han ordförande i ett parti som har kongressbeslut på att kärnkraften ska avvecklas. Det är klart att varje antydning från honom kommer att tolkas och omtolkas.

Kärnkraften väcker så många känslor.

Men Stefan Löfven är tillräckligt gammal för att minnas kärnkraftsomröstningen 1980. Hur den splittrade familjer och klöv socialdemokratin på mitten. Då lappades partiet nödtorftigt ihop i den intetsägande Linje 2. Men ända sedan dess har kärnkraften varit något socialdemokrater helst inte pratar om. Säkert är det därför Stefan Löfven närmar sig det brännbara ämnet med sådan försiktighet.

Socialdemokraterna är ett parti som inte tål mer splittring.

Enligt alliansens energiöverenskommelse ska staten inte bidra till ny kärnkraft. Det var Centern som drev igenom kravet på att industrin ska stå för en mycket större del av kostnaderna vid en kärnkraftsolycka. Nu hoppas säkert industrin att blocköverskridande överläggningar ska leda till att de slipper betala för sina olyckor.

Men det kommer inte att ske.

Fredrik Reinfeldt vågar aldrig riskera dagens överenskommelse i en osäker förhandling med Stefan Löfven. För Reinfeldt är det säkrare att hålla fast vid den överenskommelse som togs när alliansen hade majoritet i riksdagen.

Det är beklagligt. Socialdemokraterna har inte bara kongressbeslut för en avveckling, partiet vill också ha breda energiöverenskommelser. Stefan Löfven skulle kunna driva frågan om hur avvecklingen ska gå till. Där har han ett förhandlingsmandat.

Där har han också förebilder i andra länder. Efter kärnkraftshaveriet i Fukushima gick tyska fackförbundet IG Metall i spetsen för en avveckling av kärnkraften – för jobbens skull. Nu avvecklar Tyskland sina gamla reaktorer och satsar på ny och modern teknik.

Kärnkraften står i vägen för utvecklingen av innovativa energilösningar. Den tyska avvecklingen kommer att innebära en boom för förnybar energiteknik och smarta besparingar. Där har Sverige inte råd att hamna på efterkälken.

Sverige har en lång teknisk tradition och en speciell förmåga att ta tekniken in i framtiden. Nu kan den framtidstron skapa jobb även för kommande generationer. Där finns den stora utmaningen för Socialdemokraterna och Stefan Löfven. De kan uppdatera energipolitiken och därmed också näringspolitiken.

Alliansregeringen håller krampaktigt fast vid den gamla kärnkraften. De borgerliga politikerna saknar den insikt som Socialdemokraterna skaffat sig under generationer: att det bara finns en väg och att den går framåt.

Vad historien däremot har lärt oss är att kärnkraften förr eller senare havererar. Three Mile Island, Tjernobyl och Fukushima – var kommer nästa haveri att inträffa?

Vid kärnkraftverket Three Mile Island i Harrisburg, USA, var det personalen som 1979 glömde att öppna några ventiler. Resultatet blev en partiell härdsmälta, reaktorn havererade och är fortfarande stängd.

I Tjernobyl i nuvarande Ukraina var det personalen som 1986 stängde av säkerhetssystemen för att testa reaktorn. Den exploderade och konsekvenserna blev katastrofala. Hur många som dött på grund av Tjernobyl är fortfarande mycket osäkert. Men ett radioaktivt moln av cesium 137 spred sig över halva Europa och stora delar av Sverige.

För ett år sedan i Fukushima var det en jordbävning som slog ut elnätet och den efterföljande tsunamivågen som bröt igenom skyddsmurarna och slog ut kärnkraftverkets reservgeneratorer. Smält kärnbränsle var bara 37 centimeter från att bränna igenom det yttre skalskyddet, enligt kärnkraftsbolaget Tepco.

Så nära Kinasyndromet har världen aldrig varit förut. Det vill säga att den smälta härden flyter ner i jorden och sprider sig med grundvattnet.

För mindre än ett år sedan brann det i Ringhals kärnkraftverk därför att personalen hade lämnat kvar en dammsugare i den andra reaktorn. Konsekvenserna blev bara ekonomiska den gången, men det finns inga perfekta säkerhetssystem, inga perfekta människor.

Så gärna energiöverläggningar, men bara om de också leder till ett tryggare Sverige.

Följ ämnen i artikeln