Dagspolitiken ska förändra attityder

För två veckor sedan tänkte jag skriva om tiden mellan hägg och syrén, de där ­futtiga dagarna när varje vindpust lovar sommar. Det blev inget då – nyhetsläget kom ­i vägen – och i dag är det för sent.

De vita molnen av hägg­blommor har fallit till marken, och doften av snart överblommad syrén skvallrar om att ­sommaren är här.

Ögonblicken dyker upp, och ­innan vi vet ordet av har de ­för­svunnit.
 

Kanske är det så kungen känner det. Hur som helst har han dominerat veckan före nationaldagen med sin bestämda dementi av den senaste ­tidens rykten.

Nej, det har inte förekommit några besök på olämpliga klubbar, inga ­strippor och inga gangs­ters. Och framför allt finns det inga bilder. ­Absolut inga bilder.

På något sätt var höstens ­version, den om att vända på ett blad, lättare att svälja.

Nu spelar det kanske inte ­någon roll vad vi tror. Kungen är statschef antingen han talar sanning eller inte.

Det är precis det som är ­monarkins kärna.
 

Också Mona Sahlin har pratat om det som varit, det som är och om det som ska komma.

För Dagens Nyheter berättar Sahlin att hon känner sorg – vilket är lätt att förstå – men också lättnad.

Nu ska Mona Sahlin arbeta mot främlingsfientligheten i styrelsen för stiftelsen Expo. Det är utmärkt, men något i hennes motivering får mig ändå att fundera.

Sahlin förklarar för tidningen att skattesatser och lagar – ­sådant som riksdagen sysslar med – alltid kan förändras. Agitation och politik som ändrar attityder är däremot ”viktigare än så mycket annat”.

Men vad är det lagar och ­skatter gör om inte förändrar just attityder? Regeringen ­begriper det där.

Vad är ett jobbskatteavdrag ­eller en lag om utförsäkring, om ­inte just ett sätt att plantera tanken att den som inte kan eller får ­arbeta inte heller ska ställa några krav? Vad är ett rut-avdrag om ­inte ett sätt att vänja oss vid att det finns någon annan som ska städa?

En politisk rörelse som inte ser dags­politiken som ett sätt att förändra ­attityder är riktigt illa ute.
 

Det är något konstigt med ­finansminister Borgs almanacka. Visst, här finns de institutionaliserade grälen med ­oppositionen och utrikesresorna till kollegor.

Men här finns också ett märkligt intresse för de areella ­näringarna, jord och skog. Ta förra veckan som exempel. Borg ­inledde hos bönderna i LRF, och avslutade med att inviga ett sågverk i Norrköping.

Möjligen funderar han på att följa en av sina företrädare i spåren. Göran Persson blev inte bara bonde i Södermanland. Under sin tid i Rosenbad engagerade han sig dessutom hårt i skötseln av jordbruket på Harpsund.

Följ ämnen i artikeln