AF-chefen kvittrar som en energisk jobbcoach

Jag är inte säker på hur en beskrivning av en skurkstat skulle se ut. Men om en stat struntar i internationell rätt och FN-resolutioner borde det räcka en bit.

Om samma stat dessutom ockuperar sin omgivning i årtionden, och utsätter befolkningen för brutalt våld och ett långsamt ekonomiskt strypgrepp borde skurkstämpeln bli lättare att plocka fram.

Lägg sedan till massförstörelsevapen, likvideringsoperationer i Bond-stil och en aggressiv propaganda, också mot andra länder.

Då behövs egentligen inte ett piratdåd på internationellt vatten, eller nio döda hjälparbetare, för att se faran för en internationell rättsordning. Det har redan bosättningar, vägspärrar och fosforgranater berättat.

Ändå kommer massakern i måndags att förändra bilden av Israel.

Nonchalansen inför människoliv och rättsregler drabbar den här gången inte palestinier. Det är inte köande vid Västbankens vägspärrar, eller desperata Gazabor, som dödats.

Det gör skillnad. Så långt hade anpassningen till skurkstaten Israel gått, i vart fall innan i måndags.

För en vecka sedan skrev jag några rader om boken ”Bakom krisens siffror” av Gunhild Wallin och Anna D Öberg. Den är värd att nämnas igen.

Författarna har åkt till Gislaved för att tala med de människor som utgör verkligheten bakom statistik och rubriker.

I två meningar ur inledningen fångar Wallin och Öberg krisens vardag:

”Den 15 september går den amerikanska investmentbanken Lehman Brothers i konkurs. Ett år senare säger Julia i trakten av Gislaved till sin mamma att hon är beredd att avstå från sin veckopeng tills mamma får ett jobb igen”.

Jag får dagligen brev, kommentarer och mejl från arbetslösa som berättar liknande historier. Samtidigt har Sverige en statsminister som talar om ”de som inte jobbar”. Det gör mig förbannad på riktigt.

I en annan ny bok, ”Reptricket”, låter Bengt Rolfert arbetsmarknadspolitikens nyckelpersoner beskriva läget. De flesta är eniga om två saker. ”Jobbpolitiken” har genomförts utan att vara riktigt förberedd, och åtgärderna har inte passat i krisen.

Ett undantag finns, generaldirektören för Arbetsförmedlingen, Angeles Bermudez-Svankvist. Hon tycker det mesta varit toppen. Som en entusiastisk jobbcoach kvittrar hon:

”Det känns nästan som om det är Arbetsförmedlingen som ska ta Sverige in i framtiden”.

En skrämmande tanke.

Jo, Degerfors fortsätter att ta poäng i Superettan. Och Ola Toivonen har gjort mål i landslaget.

Följ ämnen i artikeln