Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Antonia, Toini

Tvättar kriminella din sjuka gamla mamma?

De tjänar mer på privat hemtjänst än på droger

Ingen vill att kriminella ska ta hand om ens sjuka gamla mamma. Men inom den privata hemtjänsten är brottsligheten ett faktum. Där tjänar kriminella miljarder. Anställda som tvingas fuska och utsättas för både hot och bestraffningar är vardag. Allt riktat mot anställda som ska ta hand om våra sjuka och äldre i hemmet.

Tidningen Kommunalarbetaren har granskat bolag som kommuner slängt ut eller gett böter. Det som framkommer är maffialiknande metoder.

– Vi jobbade från våra hjärtan, men företagen ville bara tjäna pengar, säger Leo till Kommunalarbetaren.

Han beskriver hur lönebestraffningar var vanligt förekommande, och att personal uppmanas att inte logga ut direkt när de är klara. Han berättar att kollegor blivit hotade till att registrera dubbelbemanning när de egentligen åkt dit ensamma, men att de tagit med dubbla telefoner de fått av chefen. 

– Det var som slavarbete. Vi hade inga rättigheter alls och ingen vågade säga emot. Alla var rädda för chefen som hotade oss till att vara tysta och lyda, berättar han för Kommunalarbetaren.

Mellan 38 och 66 miljarder kronor varje år beräknas gå till kriminella på grund av välfärdsbrottslighet. Det är skattepengar som kunnat gå till riktig vård och omsorg. Siffrorna går att jämföra med narkotika som genererar runt 2,8 miljarder per år. Trots det talas det sällan om tuffare tag mot de som suger ut välfärden och utnyttjar arbetare. Den privata marknaden verkar vara viktigare att värna än de som behöver samhällets stödinsatser.

– Det borde vara omöjligt för företag att tjäna pengar på hemtjänst, säger Anna Flink till Kommunalarbetaren.

Flink är säkerhetsexpert och arbetar i dag som säkerhetschef inom Kalmar kommun. Tidigare jobbade hon i Södertälje.

– Det är skitjobbigt att ta in det här i vår självbild, att Sverige har de här utmaningarna, säger Flink.

Ja, det kanske inte känns så svenskt med kriminella som styr sådant som hemtjänsten. LOV, lagen om valfrihet, har dock gett stort spelutrymme för de som vill utnyttja det redan sårbara systemet.

Nu är det allt fler kommuner som säger upp sina avtal med privat hemtjänst. För dem har det blivit helt uppenbart att vinster inte kan kombineras med en god omsorg inom hemtjänsten.

I Kommunalarbetarens granskning visar det sig att totalt 120 avtal har avslutats i 18 kommuner inom den privata hemtjänsten. Alla på grund av fusk och kriminalitet.

Att i valfrihetens namn låta privata aktörer ta över vår välfärd har visat sig vara en riktigt dålig idé. I värsta fall går pengarna direkt från din skattesedel till kriminella nätverks fickor. Om det får den svenska självbilden att vackla är det kanske dags för självrannsakan. Och politiker som ser att vår välfärd är värd mer än evig ”valfrihet”.

Följ ämnen i artikeln