Ingen borde smittas av corona på jobbet
Byggnadsarbetare kan inte ta hem jobbet
För ishockeylaget Skellefteå AIK går det skapligt. Laget ligger på en stabil slutspelsplats utan att ha direkt tätkänning.
För orten Skellefteå går det egentligen ännu bättre. Bygget av Northvolts jättelika batterifabrik är inte bara en dröm hos vartenda kommunalråd i landet. Den placerar dessutom Västerbotten mitt på Europas strategiska karta.
Batterier från Skellefteå ska hjälpa till att ställa om kontinenten till en hållbar framtid.
Drabbat av corona
De senaste veckorna har dock Northvolts bygge skapat mer näraliggande problem. Skellefteå är drabbat av coronasmittan, dessutom till stor del i sin brittiska och elaka variant. Och det råder ingen tvekan om att klustret har sitt centrum på byggarbetsplatsen.
Fackförbundet Byggnads säger att de redan i höstas varnade för att det var omöjligt att upprätthålla social distans. Bland annat fattades det rastutrymmen.
I förra veckan gick smittskyddet i regionen ut med en rekommendation att alla som arbetar med att bygga fabriken ska isoleras på fritiden. Det är första gången under pandemin som svenska myndigheter kommer med en sådan rekommendation.
Inte förvånade
Vi borde dock inte bli förvånade. Stora arbetsplatser med mycket tillrest personal har drivit på coronautbrott tidigare. I början av sommaren blev flera slakterier, bland annat i den lilla tyska orten Mamming, den perfekta superspridaren. Kombinationen av trängsel, gästarbete och tuffa arbetsförhållanden skapade ett kluster som fick myndigheterna att kalla in militär.
Ungefär samtidigt drabbades Gällivare i Norrbotten av ett utbrott. Kommunen pratade om "okontrollerad och samhällsfarlig spridning". Och allt tros ha börjat med ett planerat underhållsstopp i LKAB:s gruva. 800 externa konsulter och arbetare gav viruset en riktig skjuts.
Alla kan inte jobba hemma
Det är dock inte bara byggarbetsplatser, gruvor och slakterier som kan bli smittspridare. Det är som bekant inte alla som kan ta sin dator under armen och flytta arbetsplatsen till köksbordet.
Tillbud och risker kopplat till pandemin ska anmälas till Arbetsmiljöverket. Under förra året tog verket emot drygt 5 000 anmälningar, de flesta från vården. Kanske har medvetenheten i andra sektorer ökat nu.
Myndighetens statistik visar i alla fall att det bara under de fem första månaderna i år kommit in nästan 4 000 anmälningar. Det handlar inte heller bara om vårdarbetsplatser, utan också om utbildning, barnomsorg och butiker där personalen möter många människor.
Ingen ska bli sjuk på jobbet
Dessutom har vi alltså de stora industri- och byggarbetsplatserna.
En sak borde siffrorna i alla fall kunna lära oss. När vi ska diskustera arbetslivet efter pandemin räcker det inte att prata om hemarbete och digitalisering. Det vi verkligen borde ha lärt oss är att många viktiga arbeten förutsätter möten mellan människor. Och de som gör dessa ska inte riskera att bli sjuka på jobbet. Inte ens under en pandemi.