Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Alma, Hulda

Presidentens villige general

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-09-12

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

12 SEPTEMBER 2007. General David Petraeus tv-sända överslätande ord om det amerikanska kriget nådde få irakier. Elsystemet fungerar nämligen endast någon timme per dag.

Ett visst lugn härskar i Irak, sa Petraeus; dödandet minskar, de religiösa konflikterna klingar av. ”The surge”, ökningen av antalet amerikanska soldater, har haft goda effekter.

De sekteristiska striderna har sannolikt dämpats, men främst därför att de etniska rensningarna i huvudsak genomförts och murar bokstavligen byggts mellan stridande miliser och klaner. Dock rapporteras dödstalen för Bagdad i augusti till 2 890.

En annorlunda vardag

Irakiernas erfarenhet av sin vardag ser annorlunda ut än generalens. Irakiernas verklighetsbild finns utförligt redovisad i en omfattande opinionsundersökning, utförd av bland andra BBC. 70 procent av befolkningen säger att deras säkerhet minskat efter ”the surge”.

Runt 60 procent anser att attacker mot USA-militären är befogade. En massiv majoritet ser sina vardagsvillkor, allt från säkerhet till ekonomi och tillgång till mat, el och arbete, försämrade. Arbetslösheten når bortåt 70 procent, svält blir allt vanligare. Ett eländigt resultat för ett krig som senast tilldelades 95 miljarder dollar av kongressen.

Fullskaligt inbördeskrig

63 procent tar avstånd från USA:s invasion.

85 procent säger att de saknar förtroende för ockupationsstyrkorna; de har skött sina uppgifter dåligt eller mycket dåligt. Betydligt fler tror att fullskaligt inbördeskrig kan undvikas om USA-trupperna lämnar landet än om de stannar kvar.

Mönstren i svaren är tydliga: USA har misslyckats både militärt och politiskt. Irakiernas sociala villkor är drastiskt förvärrade. Sådant kan mätas i till exempel det antal som flyr sina hem. Flyktingarna räknas till 60 000 i månaden, en dramatisk uppgång sedan förra månaden. De 60 000 kan adderas till de bortåt fyra miljoner som redan tvingats överge sina hem. Hälften av dem finns utomlands.

Hoppas på okritiska medier

En stor del av de irakier som finns i Amman, Kairo, Damaskus eller Södertälje tillhör den välutbildade me-delklass som skulle kunna bära upp ett nytt Irak. Ett exempel: 75 procent av alla läkare har lämnat landet.

Generalen Petraeus har utfört sin order; han har lagt argument i händerna på sin president. I bästa fall kan de båda hoppas att okritiska medier ställer sig i givakt för generalen.

Tom Lantos, demokratisk ordförande i utrikesutskottet, sammanfattade tämligen väl kritiken mot Bush: ”Den här administrationens närsynta politik i Irak har skapat ett fiasko. Vi kan inte längre ta några av rege-­ringens försäkringar på allvar.”

Den reservationen gäller också general Petraeus och hans rapport.

OS