Statskuppen i Danmark
Den 23 april, framåt niotiden på kvällen, var statskuppen klar. De danska regeringspartierna hade skrivit om landets författning. Världens kanske mest decentralistiska land, där ”borgerne” verkligen styr, ska tvingas på statscentralism och bolagisering.
De borgerliga regeringspartierna är på väg att göra en liten ämbetsmannarapport till lag innan medborgarna ens hunnit blinka, än mindre läsa den nya lagen. Folketinget måste fatta beslut före sommarlovet.
De danska ”amterna”, länen, ska läggas ner och ersättas av fem sjukhusområden, lokaliserade till främst Köpenhamn, Odense och Århus. De nya sjukhuslänen får inte skriva ut skatt. Staten ska utfärda sjukhusskatt och fördela den. Med tiden kommersialiseras förstås sjukhus och får professionellt styre utan demokratisk granskning.
En hyllning till den jubilerande Margaret Thatcher, som smälte samman det auktoritära med det kommersiella.
Sammanslagna kommuner ska kapa åt sig amternas ansvar för näringspolitik, trafik och miljö och för det som med ett frånstötande ord kallas ”svaga grupper”. De ska också ta över hela arbetsmarknadspolitiken.
– Demokratin förvandlas till blind passagerare, säger Svend Auken, en gång socialdemokratisk ordförande och miljöminister, numera vice talman.
– Du vet om Billund eller låt oss säga något danskt Degerfors eller Västervik blir av med en stor fabrik och flera tusen jobb. Ja, då är det kommunens ansvar. Inte en krona från staten. Kommunerna ska till och med ensamma ordna utbetalning av arbetslöshetsstödet.
Auken sträcker sin långa kropp en bit ut från fönstret och frossar i köpenhamnsk sommar: ”EU gör alldeles för lite åt miljön. Inte ett enda hårt krav på ryssarna trots att deras väldiga och usla tankbåtar forslar runt hundratusentals ton olja.”
Så landar han i den danska statskuppen på nytt: amterna skötte samhällsplanering och miljöpolitik och tog samhällsansvar. Nu kommer fattiga kommuner att stå i kö för att ta emot vilket miljöavfall som helst, för att skapa arbete.
Högerregeringens tanke är att småkommuner, mindre än 30 000, ska samarbeta.
Fast inte om skolan, den ska staten ta hand om.
Däremot om lite äldreboende, socialpolitik, dagis och kultur, om de nu alls överlever: ”Fint, då ska pensionisterna lista ut till vilken kommun de ska vända sig och medborgarna skaka fram de politiker som är ansvariga. De sitter kanske i en helt annan kommun.”
Socialdemokraterna har fått möjlighet att förhandla om författningsrevolutionen, men räknar bara med marginella förbättringar.
Högerregeringen har redan gjort upp med sitt stödparti, det smårasistiska danskt folkeparti: ”De hatar amterna, arbetsmarknadspolitik och kultur”, säger Auken.
Regeringen hade tänkt utlysa nyval samma dag som folket röstar om EU-parlamentet. Det blir ingenting av med det. Ett kungligt bröllop kommer i vägen.
Dessutom: man röstar inte om en statskupp.