Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Om nyvalet ställs in behövs en plan

Att samarbeta över blockgränserna bygger Sverige starkt, men om nyvalet ställs in behöver den rödgröna regeringen vinna både väljarnas sympatier och motståndarnas respekt för att kunna förhandla.

Blir det något extraval i mars?

Enligt SVT pågår hemliga förhandlingar mellan den rödgröna regeringen och den borgerliga oppositionen om ”formfrågor”, förhandlingar som kan sluta i att valet skjuts upp. Det ska läsas som att partierna – efter SD:s abnorma uppvisning – letar efter vägar för hur landet ska kunna regeras av en minoritetsregering och hur sagda regering ska kunna få igenom sin budget.

Så dags.

Vi har en situation där ett parti med rötterna i ny­nazismen är i position att fälla­ alla regeringar som inte gör dem till lags. Och vi har en situation där den ekonomiska politik som i höstas avvisades av väljarna ändå röstats igenom.

Vi går mot jul med en riksdag där det egentligen inte finns något regerings­alternativ och där alla positioner synts vara låsta. Tills nu.

Handslag behövs

Borgarna har sedan regeringskrisen sagt sig vilja utforma en regel eller en princip som säger att största block bör få regera – från val av statsminister till budgetomröstning via regeringsbildning. Att högern själva struntade i det ger inte S och MP rätt att vara högmodiga nu. Någon sorts handslag måste nog till för att ­inte låta hela det politiska systemet kid­nappas av rasisterna.

Därmed inte sagt att det ger partierna vitt kort att fly från överenskommelser och uppgörelser om politikens innehåll.

Särskilda krav

Vår tid behöver sådant och det kommer ställa särskilda krav på vår tids politiker.

Förhoppningsvis kan de samtal SVT rapporterar om landa i det.

Att samarbeta och söka kompromisser bygger Sverige starkt, men för att ha en förhandlingsposition att tala om måste Stefan Löfvens regering vinna både väljarnas sympatier och motståndarnas respekt. Ställs nyvalet in – vilket SVT spår – kan den rödgröna regeringen styra vidare och då behöver man en plan.

Särskilt om Stefan Löfven vill bli omvald 2018.

Måste regera oavsett

Det finns verktyg. Det går att tillsätta utredningar. Det går att höja priset för högerns obstruktion mot populär politik genom linjetal, utspel och annan opinionsbildning.

Det går att ta strid i fajter där man har väljarna med sig eller i fajter som är viktiga att ta för att man är en rödgrön regering.  Det går att styra inriktningen för de statliga myndigheterna genom regleringsbrev. Det går att använda utnämningsmakten.

I går meddelade regeringen till exempel att man slutar detaljstyra Arbetsförmedlingen och att man tydliggör att myndighetens uppdrag är att matcha arbetssökande med lediga jobb.

Medlingsinstitutet ska analysera kollektivavtal ur jämställdhetsperspektiv och man tillsätter en utredning för att myndigheter och kommuner inte ska kunna dumpa löner och villkor när de köper in tjänster och varor.

Det är bra politik som visar vägen.

Regeringen måste – oavsett om det blir nyval eller inte – regera.

Följ ämnen i artikeln