Etableringslotsar rättighet för vem

Publicerad 2014-03-11

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Arbetsförmedlingen fick häva flera avtal.

Nyanlända flyktingar har sedan en tid tillbaka rätt till en etableringslots. Enligt ­lagen om valfrihet ska dessa få väljas fritt och fungera som ”en länk mellan dig och det svenska samhället”.

Fyra av fem väljer lots. Enligt en kundnöjdhetsenkät är 81 procent är nöjda.

Allt borde alltså vara frid och fröjd. Åter en lyckad privatiseringsreform att pricka av.

Nej, trots solskensuppgifterna finns mycket som pekar i fel riktning. SVT uppgav i söndags att Arbetsförmedlingen återigen fått häva avtal med oseriösa aktörer.

Fungerar inte i praktiken

Företaget Personalstrategerna, som tidigare fick 26 avtal med Arbetsförmedlingen hävda, är återigen inblandat. Samtidigt som bolaget går back, har ägarna under förra året delat ut 50 miljoner till sig själva från moderbolaget Happy Business.

På andra håll ska en lots ha begärt pengar under bordet för att erbjuda en anställning. Lotsar har också använt otillåtna marknadsföringsknep och misstänks för felaktig folkbokföring.

Den statliga utvärderingsmyndig­heten Statskontoret kritiserar insatsen och Arbetsförmedlingen skriver att det inte går att utvärdera om den hjälper. 

Det som ser bra ut på pappret fungerar inte i praktiken.

Men det allra värsta är kanske att denna Vilda Västern-marknad möter personer som inte har någon kunskap om vare sig statsförvaltning eller arbetsmarknadspolitik i Sverige.

Riskerar förtroendet

I Sverige har tilliten till myndigheter varit hög och korruptionen låg. En massiv forskning visar hur viktigt detta förtroende är för hela samhället. Tror vi att andra är korrupta blir många av oss inte bättre själva.

Nu möter personer, från länder där mutor är vanligare, ett lika korrupt ­system i Sverige.

Dåliga privatiseringar innebär inte bara borkastade skattepengar och ­meningslösa insatser. De riskerar något som faktiskt är ännu viktigare – förtroendet för de svenska myndigheterna.