Aftonbladet

Dagens namn: Stella, Estelle

Megafonen: Vi gör politik legitim igen

social rättvisa Amir Alkazaz, Lucia Ramirez Tuesta, Haidar Naser och David Quintanilla arbetar inom Megafonen för ökad social rättvisa i Stockholms förorter. De vill att politiken ska bestämmas lokalt. ”Politiker ska inte komma hit och missionärsarbeta”, säger Lucia.

De nya folkrörelserna – Aftonbladets ledarredaktion besöker fem nya folkrörelser

Tottenham i London, Clichy-sous-Bois i Paris och Husby i Stockholm. Tre europeiska storstadsförorter som hamnat i det mediala strålkastarljuset efter våldsamma ungdomsupplopp.

På samtliga platser har våld och protester utlösts av att en person i området avlidit i samband med ett polisingripande.

Den 13 maj i år hände det i Husby, en stadsdel med cirka 12 000 invånare i nordvästra Stockholm.

I polisens första pressmeddelande efter händelse påstods det att den skjutne mannen hade avlidit på sjukhus. I själva verket var mannen livlös redan när han bars ut från sin lägenhet. Polisens fel­aktiga pressmeddelande spädde på en redan utbredd misstro mot ordningsmakten efter vårens upprörda Reva-debatt.

Reaktionerna tog sig uttryck i fredliga protester – men också i bilbränder och stenkastningen mot polisen.

”Vi tror inte på våld”

Dagen efter att de första bilarna stuckits i brand kallade Megafonen till presskonferens i sin föreningslokal i Husby. Megafonen har under parollen ”En enad förort kan aldrig besegras” organiserat unga förortsbor för politiskt gräsrotsarbete sedan 2008.

Våren 2013 blev hela Sverige medvetet om deras existens. De unga Megafonen-aktivisterna förklarade att upploppen var en reaktion mot decennier av nedskärningar och utanförskap.

Den välbesökta press­konferensen gjorde dem till talespersoner för upp­loppen som spreds från Husby till för­orter runtom i Sverige.

– Vi gav oss själva ett tolkningsföre­träde med presskonferensen. Vi sa att upp­loppen beror på strukturella och politiska problem, säger David Quintanilla.

Megafonen fick kritik för att inte ni inte tog avstånd från våldet. Varför gjorde ni inte det?

– För att vi i stället gör det med vårt sätt att arbeta. Vi tror inte på våld som metod. Om folk hade gjort research hade de vetat om det. Vi säger: Ta den här energin och frustrationen som du har och omsätt den till organisering och politiskt arbete i stället, säger David.

Jag träffar honom tillsammans med Megafonen-kamraterna Lucia Ramirez Tuesta, Haidar Naser och Amir Alkazaz en het sommareftermiddag i slutet av juni.

De representerar föreningens fyra ­olika lokalgrupper i Stockholm: Norra Botkyrka, Vällingby–Hässelby, Rinkeby–Tensta och Husby.

Vi visas runt i Husby. Inte ett spår märks av de krossade rutorna och brända bilkarosser som fanns här för bara en månad sedan. På gårdarna ser det idylliskt ut. Grönt och bilfritt. Fina lekplatser för barn, och så nedgångna ser väl knappast fasaderna heller ut att vara?

– Det är olika på olika gator. Många lägenheter har lyxrenoverats, en trea kan kosta 9 000 kronor att hyra. Vissa drar ner på alla andra omkostnader för att ha råd att bo kvar, andra tvingas flytta, berättar David Quintanilla.

Slumvärdar som köper upp bostadshus och låter dem förfalla samtidigt som de chockhöjer hyrorna är ett utbrett problem, menar Megafonen.

Folkbildning är ett annat fokus för föreningen, som ser sig som ett nytt slags folkrörelse. På deras hemsida står det att Mega­fonen kämpar mot rasism, sexism och klassförtryck. De kräver ett rättvist utbildningssystem, arbete åt alla i för

orten och sociala satsningar.

Organisationen är platt och saknar ordförande. I stället har de personer som är ansvariga för olika områden. I Mega­fonens praktiska arbete ingår läxhjälp, filmvisningar och så kallade Harakat – debattcaféer.

Lika bra som i medelklassområde

De liknar sitt arbete med det som Arbetarnas Bildningsförbunds, ABF, bedriver.

– Vi jobbar hela tiden med att utbilda oss själva. Förra söndagen träffades alla lokalgrupper och diskuterade vad vi menar med ”social rättvisa” i sex timmar, säger Lucia Ramirez Tuesta.

Vad är social rättvisa för Megafonen?

– Du ska inte behöva flytta härifrån för att få det bättre. Du ska ha lika bra skola, bibliotek och samlings­platser – allt det som innebär att du har en bra levnadsstandard – som om du bor i ett medelklassområde, förklarar Lucia.

Megafonen var aktiva i protesterna mot att S-styrda Botkyrka kommun sålde 1 300 hyresrätter i Alby tidigare i somras.

– Det var ett agerande som vi mer hade förväntat oss av alliansen, säger Amir Alkazaz.

– Socialdemokratin har mist sin förankring hos folket. Politiken ska drivas nedifrån och upp, folket ska bestämma om politiken och inte tvärtom, tillägger Haidar Naser.

De återkommer ständigt till att politiken ska bestämmas lokalt och att de etablerade partierna saknar förankring i förorterna.

– Det är hela vår grej: Det ska vara lokalt, folket själva ska ha medbestämmande. Politiker ska inte komma hit och missionärsarbeta, säger Lucia.

Kan inte ert sätt att arbeta skapa ett förakt för politiker och det parlamentariska systemet?

– Nej, tvärtom, säger de. Vi gör politik legitim igen.

– Nu pratar många om skolan, arbete och sina bostäder. Vissa har inte förstått tidigare att det här är politik, eftersom det är förknippat med folk i slipsar som käkar dyra luncher. Vi hjälper människor att få verktyg till att analysera sina problem. Förhoppningsvis håller vi på och för­ändrar de maktstrukturer som finns.

Följ ämnen i artikeln