Äntligen börjar S prata ideologi

Ekonomen Thomas Piketty.

Det är något som har hänt med Socialdemokraterna. De verkar ha skakats om ordentligt av resultatet i EU-valet. Och då inte bara av sitt eget svaga stöd, utan av frammarschen för Fi och MP.

Det är som att det äntligen börjar sjunka in att väljarna tröttnat på dödsmatchen om offentliga finanser mellan Anders Borg och Magdalena Andersson. Att de kräver en annan diskussion som handlar om vilket slags samhälle vi vill ha. 

I går hade Socialdemokraterna sitt ekonomiska seminarium i Almedalen. Inbjuden talare var den franske ekonomen Thomas Piketty. Hans slutsatser utmanar ett helt ekonomiskt paradigm – det att det gynnar alla om de rikaste får mer. Piketty ställer frågan om hur mycket ojämlikhet demokratin tål och bollar tillbaka den till allmänhet och politiker.

Det säger något deprimerande om vår tid att det krävs en professor i nationalekonomi för att tvinga fram en diskussion om värderingar.

I går kom en signal om att Socialdemokraterna nu faktiskt vågar bli mer ideologiska, inte bara i ord utan också i  handling. I anslutning till seminariet presenterades en finansiering av den satsning på mindre barngrupper i förskolan som Stefan Löfven lanserade i måndags.

Pengarna ska tas från banksektorn, som därmed får en höjd skatt på sammanlagt fyra miljarder kronor. Det är rimligt, eftersom det är en bransch som de senaste åren har gjort enorma vinster samtidigt som man har fått en stor del av den stora bolagsskattesänkning som Anders Borg genomförde 2013. Det är också en bransch som har en del av sin vinst att tacka för indirekta subventioner från skattebetalarna.

Det nya med Pikettys tes är att han inte bara tycker att det behövs en diskussion om dem som har det sämst – utan också om vad som händer i ett samhälle när de allra rikaste drar ifrån. Detta är nya frågeställningar för en socialdemokrati som försöker förstå sin samtid.

I går kom en signal om att de är beredda att ta sig an den utmaningen.

Följ ämnen i artikeln