Vi har rätt att veta vad friskolorna gör
Skolors betyg ska inte vara affärshemligheter
Friskolor ska få hålla sina betyg hemliga.
Det slog Kammarrätten i Göteborg fast häromdagen. Samma sak ska gälla uppgifter om elevsammansättningen, alltså information om hur till exempel elevernas socioekonomiska bakgrund ser ut. Det sistnämnda vet vi påverkar skolresultaten. Det förstnämnda är A och O för att över huvud taget kunna granska skolor som drivs med skattepengar.
Om domen står sig (den bör rimligen överklagas) sätter den helt nya regler för den svenska skolmarknaden.
Företagen skyddas framför eleverna
Hela privatiseringen av den svenska skolan drevs igenom med premissen att föräldrar och elever ska ha rätt att välja vilken skola de själva tror är bäst. Utan verklig insyn i friskolornas resultat blir det fullständigt omöjligt. Det har dessutom mer än en gång avslöjats att friskolor delar ut glädjebetyg för att locka till sig elever. Om skolorna inte kan granskas blir det hopplöst att veta vad som är sant, fusk eller marknadsföring.
Kammarrättens beslut gäller i de kommuner där det bara finns en friskola – minst 73 kommuner i landet. Man motiverar beslutet med att uppgifter om bland annat betygsnitt kan skada skolföretagen ekonomiskt.
Det sätter verkligen fingret på vad som är problemet med Sveriges nuvarande skolsystem. Det är företagens affärsverksamhet – inte elevernas utbildning – som skyddas av lagen och av de politiker som vill se fler friskolor.
Saknar skyldigheter
Dagens Arena har tidigare skrivit om hur friskolekoncerner gynnas för att etablera sig i främst högerstyrda kommuner. Avtal sockras och hyresrabatterna haglar. Det finns exempel på kommuner där skattemedel pumpas in i att rusta upp friskolelokaler utan att skolbolagen betalar tillbaka genom exempelvis sina hyresavtal.
I praktiken spelar friskolorna på en helt annan marknad än de kommunala skolorna. Båda bekostas ur samma pengapåse, men friskolorna slipper alla skyldigheter de kommunala skolorna måste leva upp till. Kvar finns bara rättigheter – till elevpengen och vinsten.
Måste lagstifta
Regeringen krävde under förra mandatperioden att offentlighetsprincipen skulle gälla för friskolor på samma sätt som den gör för kommunalt ägda skolor. Det vore det enda rimliga. Frågan om huruvida friskolor ska få hålla betygsnitt hemliga eller inte borde varit begraven för länge sedan. Tidigare utbildningsminister Gustav Fridolin lovade att återkomma till riksdagen med lagförslag, och frågan ligger nu på Anna Ekströms bord på Utbildningsdepartementet.
Efter den senaste domen är det verkligen dags för regeringen att leverera och för riksdagen ställa sig bakom beslutet. Januariavtalet säger rakt ut att lika villkor ska gälla för alla skolor, oavsett om de är privata eller offentligt ägda. Med andra ord borde också Centerpartiet och Liberalerna kräva just detta.
Föräldrar, elever och skattebetalare har rätt att veta vad de svenska skolorna går för.